© fedpol

Vrijgelaten topgangster Safet Rustemi opgepakt in Albanië

Volgens gerechtelijke bronnen is Safet Rustemi (34) in het Albanese Tirana opgepakt. Rustemi stond sinds deze zomer op de Belgische Most Wanted-lijst. Hij moet in ons land een gevangenisstraf van in totaal 22 jaar uitzitten, maar de Dienst Vreemdelingenzaken wees de crimineel vorig jaar uit.

Yves Barbieux en Tommy Huyghebaert

© rr

Rustemi is een van de meest gevaarlijke criminelen in Europa. Zijn familie heeft in Albanië verschillende moorden op haar kerfstok. Rustemi zelf probeerde de Brusselse prostitutie te veroveren met het nodige geweld. In 2017 werd Safet Rustemi daarvoor tot 9 jaar cel veroordeeld. Op 22 februari kreeg de Albanees nog een celstraf van 8 jaar. Ook kreeg hij nog eens 5 jaar cel voor onder meer bezit en handel in verdovende middelen. Alles samen goed vor 22 jaar cel.

Rustemi daagde toen al niet meer op. Hij zat al in Albanië. Niet omdat hij vluchtte nadat hij vrij was na het betalen van een borgsom, maar omdat hij uit het land werd gezet. De Dienst Vreemdelingenzaken stuurde Rustemi in juni 2017 onder politiebegeleiding het land uit. Omdat de man illegaal in het land was en heel wat op zijn kerfstok had.

“Een vloek tegen de rechtsstaat”, noemde Martin Van Steenbrugge van het FAST-team van de federale politie het feit dat de gevaarlijke crimineel van een cocktail kon genieten in plaats van in de cel te zitten. Dat team moest ook op zoek naar de Albanees. Hoe hij uiteindelijk werd gevonden, was op moment van publicatie nog onduidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer