Gefolterde gevangene moet niet meer terugkeren naar Antwerpse gevangenis en mag vrijdag ziekenhuis verlaten

De gevangene die begin deze maand door 5 celgenoten gefolterd werd, moet niet meer terugkeren naar de gevangenis in Antwerpen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is ons bevestigd. De onderzoeksrechter heeft beslist dat de gedetineerde zijn voorlopige hechtenis mag uitzitten met een enkelband. Vrijdag mag hij het ziekenhuis verlaten. "Maar hij zal nog lange tijd dagelijks medische zorg nodig hebben", zegt zijn advocate Issabel De FrƩ.

De gevangene werd in de cel dagenlang mishandeld door 5 medegevangenen. Er loopt intussen een onderzoek naar hoe de foltering zo lang kon doorgaan zonder dat er ingegrepen werd.

Het slachtoffer van de marteling herstelt sindsdien in het ziekenhuis van zijn verwondingen. "Hij heeft nu gelukkig ook goed nieuws gekregen", zegt zijn advocate Issabel De FrƩ. "Mijn cliƫnt wordt door de onderzoeksrechter onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat betekent dat hij niet moet terugkeren naar de Antwerpse gevangenis en een enkelband krijgt. Die beslissing vind ik evident."

Volgens de advocate is de gevangene opgelucht. "Natuurlijk is hij heel blij dat hij niet weer achter de tralies moet en dat er een alternatief is gevonden. Vrijdag mag hij het ziekenhuis ook verlaten, maar hij zal nog lange tijd medische en psychologische zorgen nodig hebben."

Meest gelezen