Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Van Brihang tot Soulwax: deze laatste concerten van het jaar mag u niet missen

Soulwax.Beeld Photo News

Het jaar zit er bijna op, maar dat betekent niet dat er de laatste weken van december niets meer te beleven valt. Vergeet vooral deze concerten niet in uw agenda te zetten.

1. Brihang

Van alle woordtovenaars die dit jaar in onze oorbuizen kampeerden, is Boudy Verleye ofte Brihang onze favoriet. Omdat hij een schizofrene meesterverteller is die je met drie welgemikte zinnen ráákt. Met beats die verpakt lijken in het goedkoopste klei, maar die wél aan de ribben blijven plakken. Kortom: Brihang is een man die mensen kan en zal vervoeren. En zo’n mannen zien wij graag.

Lees hier pons interview met Brihang.

Op 19 en 21/12 in De Kreun, Kortrijk; en op 30/12 in Nest, Gent.

2. Weval

Het beste, spannendste en meest dansbare exportproduct van onze noorderburen heet Weval en is het geluidspaleis van Harm Coolen en Merijn Scholte Albers. Toen die twee elkaar ontmoetten, had de ene een hart voor jazz en house en de ander een zwak voor triphop. Wanneer ze die uiteenlopende invloeden door de versnipperaar jagen, komt er langs de andere kant elektronica in alle kleuren van de regenboog uit.

Op 20/12 in NEST, Gent.

3. NEON met o.a. Charlotte de Witte, Max Cooper, Fjaak

Eén keer per jaar verandert de Ancienne Belgique in een boîte de nuit. Vorig jaar had NEON veel weg van een nachtclub in circusoutfit, voor deze editie vermoeden we dat de fluokleuren worden ingeruild voor vijftig tinten zwart. Met de aanwezigheid van Charlotte de Witte, Max Cooper en Fjaak zullen er broze technobeats door de AB bulderen. Laat maar komen!

Op 22/12 in de AB, Brussel.

4. Soulwax

Er is véél gezegd en geschreven over FROM DEEWEE, het recentste album van Soulwax. Dat Stephen en David Dewaele opnieuw meedogenloos zijn, zal niemand tegenspreken, en live werkt het nieuwe geluid nog beter. “De dynamiek zat goed, de klank was een beest, visueel was 't een genot, en de set deed inventief en over de hele lijn boeiend aan. Soulwax 3.0 is af”, noteerde collega Sasha Van der Speeten na hun show op Rock Werchter. In de Lotto Arena wordt Soulwax vergezeld door goed volk: Joe Goddard van Hot Chip tekent present, net als Soulwax’ protegé's Charlotte Adigéry, Asa Moto en Bolis Pupul.

Lees hier de recensie van FROM DEEWEE.

Op 22/12 in de Lotto Arena, Antwerpen.

5. Coely

2017 was een boerenjaar voor Coely Mbueno. Haar langverwacht debuutalbum Different Waters is er een om in te kaderen, ze maakte live indruk in alle uithoeken van het land, en ook het buitenland lonkt. Dat de Antwerpse zangeres overal was, zou u niet mogen verbazen, omdat niemand met meer finesse tussen soul, r&b en hiphop slalomt als Coely. Ga dat zien.

Lees hier een interview met Coely en hier het verhaal achter de schitterende platenhoes van haar debuut Different Waters.

Op 19 en 20/12 in De Casino, Sint-Niklaas en op 21/12 in Het Depot, Leuven.

6. Dijf Sanders

Java van Dijf Sanders is een kleurrijk breiwerk van exotica, psychedelica, trance en elektronica. Voor het materiaal van zijn nieuwe plaat reisde de Gentse multi-instrumentalist naar het Indonesische eiland Java. Een trip die hem een reeks opnametapes vol plaatselijke geluiden opleverde. De Belgische jazzgroep Black Flower assisteerde hem, en dat resulteerde in een plaat dromerig, frivool én dansbaar klinkt.

Lees hier een interview met Dijf Sanders en hier het verhaal achter zijn Indonesische platenhoes.

Op 23/12 in Nosta, Opwijk.

7. Scott Gilmore

Scott Gilmore uit Los Angeles doet niet aan hokjesdenken. Op zijn tweede langspeler Subtle Vertigo verweeft hij huis- en tuinelektronica, vintage psychedelica en jazzy melancholie tot een geheel waarbij het heerlijk dagdromen is. Gilmore speelt deze week twee keer in ons land, twee keer in het gezelschap van Cate Kennan en Hiele. De moeite!

Op 20/12 in Vooruit, Gent; en op 21/12 in de Beursschouwburg, Brussel.

8. Kapitan Korsakov, Cocaine Piss & Brutus

Ruim drie maanden lang palmde Autumn Falls, een project van boekingskantoor Toutpartout, het Belgische concertlandschap in. Met onder meer King Krule, Kevin Morby, Father John Misty scoorde het festival goede punten, maar woensdag komt er een einde aan Autumn Falls. Cocaine Piss, Kapitan Korsakov en Brutus nemen de afbraakwerken voor hun rekening. Verwacht gitaren, luide gitaren en doorboorde trommelvliezen.

Lees hier een aflevering van Wat is muziek? met Stefanie Mannaerts van Brutus.

Lees hier een reportage over enkele Waalse brulboeien, met onder andere Cocaine Piss.

Op 20/12 in Vooruit, Gent.

9. Tjens Matic

“C’est trop sage”, zei Arno Hintjens onlangs. De wereld is te braaf, dus komt de Oostendse zanger u in Opwijk een oplawaai verkopen die u in 2018 nog zal voelen. Arno wil opnieuw rocken, stampte de band Tjens Matic uit de grond, en blinkt het oeuvre van Tjens Couter en T.C. Matic op. C’est magnifique!

Op 22/12 in Nosta, Opwijk.

10. Oathbreaker

Op het moment dat Cocaine Piss, Brutus en Kapitan Korsakov woensdag de binnenstad van Gent onveilig maken, zullen er ook boven Brussel donderwolken samentroepen. Daar zal de passage van de West-Vlaamse metalband Oathbreaker voor iets tussen zitten. Caro Tanghe en co klinken op het eerste gehoor ongevaarlijk, met weemoedige gitaren die voorzichtig komen aanwaaien. Maar eenmaal de orkaan in Oathbreaker wakker is, is er geen ontkomen meer aan.

Lees hier ons interview met Oathbreaker.

Op 20/12 in de AB, Brussel.