© if

Opnieuw knijtenvallen geplaatst langs getijdenrivieren

De afgelopen weken werden er opnieuw knijtenvallen geplaatst op strategische plaatsen langs de Vlaamse getijdenrivieren. Die vallen kaderen in een pilootproject van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Universiteit Antwerpen (UA), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en De Vlaamse Waterweg.

blg

Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 millimeter groot, die van oudsher langs getijdenrivieren voorkomen. Door de slechte waterkwaliteit waren ze decennialang minder aanwezig, maar door de sterke verbetering van de afgelopen jaren, zijn de knijten opnieuw talrijker. Ook de klimaatverandering speelt daarbij een rol.

Het pilootproject omvat zowel bestrijdings- als monitoringsvallen. Die eerste worden ingezet om knijten effectief te bestrijden, terwijl de andere dienen om de aanwezigheid van de muggen te monitoren en de effectiviteit van de vallen te meten en verder te optimaliseren.

Naast de bestrijding en monitoring wordt er ook op het terrein gewerkt. Zo worden er enkele optimalisatie- en inrichtingsmaatregelen genomen in het gebied Groot Schor in Hamme om de knijtenpopulatie in te dijken. Afgelopen winter werden er wilgen aangeplant zodat de muggen minder vlot richting de dorpskernen raken. Daarnaast zullen er de komende weken enkele in- en uitwateringsgeulen worden uitgediept en verruimd. Zo kan het water sneller binnenstromen en loopt het ook vlotter weg, waardoor knijtenlarven de kans niet krijgen om zich te ontwikkelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER