Zelfs bij officiële staatsbezoeken dragen we blijkbaar geen das meer: “De schuld van Steve Jobs”

Zelfs tijdens een staatsbezoek is een stropdas geen evidentie meer. Dat bewezen maandag drie Gentse schepenen. Strak in het pak, maar zonder plastron en zelfs met een hemdsknoopje los ontvingen ze een keurig uitgedaste president, koning en premier. Heeft de das officieel afgedaan? “Een spijtige nalatenschap van Steve Jobs”, zeggen experts. “Je kunt als man nochtans zo veel zeggen met een das.”

Kim Clemens

Ooit was het voer voor relletjes en verontwaardiging. Voormalig burgemeester Patrick Janssens zonder das naar de koning – alleen voor Sinterklaas droeg hij er één, zo zei hij. Of Bart De Wever (N-VA) die enkele jaren geleden zonder cravatte naar het paleis reed. Maar Mathias De Clercq (Open VLD), Filip Watteeuw (Groen) en Sven Taeldeman (SP.A) deden maandag nog een stapje straffer. Zij stonden plastronloos klaar om zowel het koningspaar als de Franse president Macron en zijn eega officieel te ontvangen in Gent. “Het was geen statement, hoor. En zeker geen gebrek aan respect. Het was gewoon toeval”, zegt Taeldeman. “Onze sjerp droegen we wel, en we hadden ons mooiste kostuum aan. We zijn onszelf gebleven. Ik ben iemand die zonder das door het leven gaat. Ik heb er zelfs geen.”

Nog niet zo lang geleden was een strak geknoopt stuk stof rond de nek nochtans de norm. “Onlangs zag ik een foto van het veld van Club Brugge zestig jaar geleden. Geen enkele van de supporters die geen das droeg. Vandaag kun je je dat niet meer voorstellen, en dat komt door mensen als Steve Jobs”, zegt Vincent Vermeulen van de butlerschool in Brugge. “Ik vind het jammer dat de etiquette zo vervliegt. Dat hangt samen met een algemener verval van discipline, van waarden.” Bij politici speelt nog iets anders mee, denkt hij. “Ze willen vooral niet elitair overkomen. Maar bij zo’n staatsbezoek vind ik het toch spijtig. Zeker als je weet hoe de grootvader van Mathias De Clercq altijd zo’n mooie strik droeg.”

© BELGA

Wie wél nog kiest voor een das, doet dat heel bewust. Als modieus statement, zegt Bruno Van Gils, de man achter Café Costume. “Met de keuze van je das of van hoe je hem stropt, kun je je hele uitstraling veranderen.”

Belgen kunnen niet knopen

Toch hoeft een pak zonder das niet altijd minder sjiek te zijn. “Een volledig dichtgeknoopt hemd zonder das, dat is heel deftig”, zegt hij. “Nu, heel wat jonge mannen laten zelfs een das achterwege als ze trouwen, of doen een sneaker aan onder hun pak. Ik denk dat er weinig mensen nog elke dag voor hun plezier een das knopen. Veel Belgen kunnen dat zelfs niet meer.”

Toch hadden de schepenen het deze keer wel mogen proberen, vindt etiquettespecialist Kevin Strubbe. Hij is zelf geen grote fan van plastrons, “maar voor bepaalde gelegenheden kun je toch wat meer moeite doen”, zegt hij. “Je bent beter overdressed dan underdressed. Al is het maar om ervoor te zorgen dat we het achteraf niet moeten hebben over de kledij, maar over de inhoud.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer