© ATV

Muggenseizoen is begonnen: “Ga mee op jacht naar de tijgermug”

Het is officieel: het muggenseizoen is begonnen. Dat zeggen het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Sciensano. Zij vragen iedereen mee uit te kijken naar de Aziatische tijgermug, zodat de aanwezigheid van het beestje in België in kaart kan worden gebracht.

Het is cruciaal dat mensen mee helpen zoeken naar exotische muggen, zoals de tijgermug, klinkt het bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Samen met Sciensano lanceerde het instituut enkele jaren geleden het project MEMO+, waarmee ze de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België willen onderzoeken.

Vorig jaar werden op 25 plaatsen tijgermuggen gespot. Het grootste deel van die waarnemingen gebeurde in privétuinen, aldus het ITG, en hadden dus niet kunnen gebeuren zonder de hulp van burgers. Daarom roept het instituut dit jaar opnieuw mensen op om aandachtig rond te kijken naar de tijgermug en melding te doen van een waarneming.

“Burgers zijn vaak de eersten die tijgermuggen ontdekken omdat ze overdag overlast ervaren wanneer ze tijd doorbrengen in hun tuin”, zegt Sciensano-onderzoekster Javiera Rebolledo Romero. “Daarom willen we alle burgers vragen aandachtig te zijn: als je overdag overlast van muggen ervaart en een kleine zwarte mug met witte strepen ziet, neem dan een foto en meld de mug op MuggenSurveillance.”

Virussen

Entomologe Isra Deblauwe legt uit waarom het zo belangrijk is om vreemde muggensoorten als de tijgermug in kaart te brengen. “Ze zorgen niet alleen voor veel overlast, maar vormen ook een gezondheidsrisico omdat ze virussen zoals dengue, chikungunya of zika overdragen. Daarom is het van groot belang dat we de tijgermug nauwlettend in de gaten houden, zodat we snel kunnen ingrijpen en zijn verspreiding kunnen beperken.”

Dankzij de hulp van mensen in België slaagt het prohect MEMO+ er ook in om dat te doen. Zo konden ze ook vaststellen dat de tijgermug in ons land overwintert in Aat en Kessel-Lo.

Een melding maken van een tijgermug kan via www.muggensurveillance.be of via de gelijknamge app.  (ls)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV