Direct naar artikelinhoud
Drugs

Partydrug maakt octopus sociaal en flirterig

Partydrug maakt octopus sociaal en flirterig
Beeld iStock

De feestdrug MDMA heeft een positief effect op het gedrag van octopussen. Ze worden sociaal, flirterig en vol zelfvertrouwen, zochten wetenschappers in de VS uit.

Octopussen zijn slimme en bijdehandse dieren. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf deksels open schroeven, ontsnappen uit hun aquarium of gaan aan de haal met de buit van vissers. Sociaal zijn ze niet, in onderlinge contacten kunnen ze best agressief zijn. Ze zijn het liefst alleen. Tenzij ze aan de MDMA gaan, zo blijkt nu. 

Octopussen kunnen bijleren door ervaring en observatie. Ze hebben zelfs herinneringen, met hersenachtige strengen met miljoenen neuronen in elke arm die in het midden samenkomen.

Om de werking van dat hersenstelsel beter te leren kennen, hebben enkele wetenschappers van Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimire beslist om hen MDMA toe te dienen. 

Dat is de werkzame stof in xtc-pillen, de partydrug waarvan mensen goedgeluimd en erg liefdevol kunnen worden. Het brein dan overspoeld door serotonine, dat onder meer de slaap en het zelfvertrouwen, maar ook de stemming beïnvloed. Niet enkel bij mensen, maar dus ook bij octopussen.

De dieren werden plots erg flirterig tegenover hun soortgenoot die in een kooi in hun aquarium zat, legt hoofdonderzoeker Gül Dölen uit. "Ze begonnen de kooi te knuffelen", stelde hij. "Ook al lijken ze een of ander buitenaards wezen, toch lijken ze meer op ons dan we zouden denken."