Luister naar

Abe op koers om leger Japan te erkennen

Nieuws
De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag een leiderschapsverkiezing in zijn partij met ruime cijfers gewonnen. Voor Abe ligt nu de weg open om de langstzittende premier van Japan te worden en een omstreden grondwetswijziging in stemming te brengen.
Jeroen Visser redactie vk
vrijdag 21 september 2018 om 03:00
Premier Shinzo Abe bedankt voor het applaus dat hij donderdag kreeg, na zijn zege in de leiderschapsverkiezingen binnen zijn Liberaal Democratische Partij.
Premier Shinzo Abe bedankt voor het applaus dat hij donderdag kreeg, na zijn zege in de leiderschapsverkiezingen binnen zijn Liberaal Democratische Partij. ap / Koji Sasahara

Tokio

Dankzij zijn overwinning van donderdag kan Shinzo Abe nog zeker drie jaar premier blijven namens de regeringspartij, de conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP). Abe versloeg partijgenoot Shigeru Ishiba (61), een populaire minister en LDP-veteraan.

Abe kreeg bijna 70 procent van de stemmen, die werden uitgebracht door zowel zittende parlementariërs als regionale partijleden. Vooral onder de leden bleek het een spannende race, waarbij Abe een nipte meerderheid haalde van 55 procent.

De premier, die vrijdag 64 wordt, is bijna 2500 dagen aan de macht. Hij werd in 2006 de jongste naoorlogse premier van Japan, maar trad een jaar later abrupt af, nadat zijn populariteitscijfers waren gekelderd. In 2012 won hij de strijd om het leiderschap van de LDP en werd hij opnieuw premier. Houdt Abe het nu nog ruim een jaar vol, dan wordt hij de langstzittende premier van Japan. Een knappe prestatie, want voorheen versleet Japan de ene premier na de andere.

Abe boekte de afgelopen jaren onder meer succes met zijn agenda om de positie van het leger te versterken. Hij verhoogde het defensiebudget naar het recordbedrag van 35 miljard euro en loodste er in 2015 een wet door waarmee Japan bondgenoten militair mag bijstaan met een beroep op ‘collectieve zelfverdediging’ – een handige interpretatie van de pacifistische grondwet.

Deze herfst wil de premier ook de grondwet wijzigen door het Japanse leger formeel te erkennen. Na de ­nederlaag in de Tweede Wereldoorlog kreeg Japan in 1947 een nieuwe, pacifistische grondwet met het ­fameuze artikel 9, waarin afstand werd gedaan van het recht om ‘land-, zee- en luchtstrijdkrachten in stand te houden’. Dat leger kwam er toch – de ‘zelfverdedigingstroepen’ – en Abe wil dat dit in de tekst wordt vastgelegd.

symbolische waarde

Dit ziet er misschien uit als een kleine wijziging, maar in Japan ligt het erg gevoelig. Artikel 9 heeft voor zowel de voor- als de tegenstanders grote symbolische waarde als een manifestatie van pacifisme en een antimilitaire cultuur na 1945. Veel conservatieven zien de door de VS gedicteerde grondwet als een vernedering. Anderen waarschuwen dat Japan weer in oude fouten zou kunnen vervallen. ‘Het gevecht is voorbij. Nu wil ik samen met jullie de grondwetsherziening invoeren’, sprak Abe donderdag na de stemming tot zijn partijgenoten.

Het is een dossier waarop Abe zich de tanden zou kunnen stukbijten. Niet alleen heeft hij een tweederdemeerderheid in het parlement nodig, de wijziging gaat pas in als de Japanners er in een nationaal referendum mee hebben ingestemd.

‘Hij zal flinke tegenwind krijgen, in het parlement maar vooral van een niet-enthousiast publiek. Volgens peilingen vindt slechts 6 procent van de kiezers het een prioriteit’, aldus Jeffrey Kingston, directeur Azië-studies aan de Tokio-dependance van de Amerikaanse Temple-universiteit.

Abe zei na de interne winst ook dat hij de komende tijd enkele diplomatieke successen wil behalen. Zo werkt de premier aan een vredesverdrag met Rusland dat formeel een einde maakt aan de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijk struikelblok blijven echter de Koerillen, de eilanden die het Rode Leger aan het eind van de oorlog innam en die Japan terug wil hebben.

Abes populariteit is mede te danken aan een redelijk succesvol economisch beleid waarbij geld in de economie wordt gepompt om de consumptie en investeringen aan te zwengelen, ook wel bekend als ‘abenomics’. Het lijkt te werken; de groei trekt na 25 jaar van stagnatie weer aan.

Critici voeren aan dat alleen de rijken profiteren. ‘Flexwerkers, gepensioneerden en veel plattelandsbewoners merken er niets van, vooral omdat de lonen bevroren blijven’, aldus Kingston. Partijgenoot Ishiba had tijdens de campagne dan ook aangevoerd dat kleine bedrijven en de regio’s nauwelijks van abenomics profiteren.

De achilleshiel van de premier is corruptie. De afgelopen twee jaar lag Abe bijna voortdurend onder vuur vanwege omkopingsschandalen, liegende ambtenaren en verdwenen documenten. Zo zou de premier met hulp van hoge ambtenaren een vriend hebben voorgetrokken bij de toewijzing van een onderwijslicentie voor een school voor diergeneeskunde. Ishiba’s voornaamste campagnepunt was dan ook simpel: hij beloofde een ‘eerlijke en transparante’ regering. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.