Direct naar artikelinhoud
Migratie

Tunesië staat open voor vluchtelingenakkoord met de EU

Khemaies Jhinaoui, de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken.Beeld EPA

Tunesië staat open voor het door de EU geplande vluchtelingenakkoord met Noord-Afrikaanse landen. De regering zegt een alomvattende overeenkomst met Brussel over migratie na te streven. Interessant voor Europa, dat kampen wil bouwen in Noord-Afrika om migranten naar terug te sturen.

De EU streeft naar een deal over migratie zoals eerder met Turkije werd gesloten, maar dan met Noord-Afrikaanse landen. Tunesië onderhandelt in dat kader al geruime tijd met de EU.

Bondskanselier Angela Merkel pleitte er donderdag tijdens de vergadering van EU-staats- en regeringsleiders in Salzburg voor om de EU-gesprekken met Egypte, maar ook met Tunesië, Marokko en Libië te intensiveren. 

Tunesië zegt nu open te staan voor een vluchtelingendeal met Europa. Het land tracht de migratie te bestrijden, maar roept tegelijkertijd op om die op een georganiseerde manier te reguleren, aldus Buitenlandse Zaken. Het land rekent op immigratiequota voor gekwalificeerde Tunesische werknemers, zoals zijn regering is overeengekomen met Frankrijk of Zwitserland. "We willen dit plan naar andere landen zoals Duitsland uitbreiden", klinkt het.

Tunesië is net als Libië een transitland voor migranten die via de Middellandse Zee Europa willen bereiken.