© Belga, VTM

Speurders Bende van Nijvel geloven niet langer dat Chris B. de Reus is, familie bezorgt DNA aan gerecht

Het onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel gelooft niet langer dat ex-rijkswachter Chris B. de Reus was. Dat zeggen bronnen aan Het Laatste Nieuws. “De afgelopen maanden is er hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen naar boven te halen.” De familie van Chris B. vermoedt echter nog steeds dat hij De Reus is en bezorgde zijn DNA aan het gerecht. Dat meldt de VRT.

“Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen dat Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel was”, zegt een bron. “Eigenlijk zijn we stilaan 99 procent zeker dat hij het niét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen”, zegt een tweede bron dicht bij het dossier.

Zes maanden geleden had het toenmalige - nog veel kleinere - onderzoeksteam nochtans goede hoop. Aan de basis lagen de verklaringen van de broer van Chris B. De ex-rijkswachter zou hem vlak voor zijn overlijden in verschillende fases hebben opgebiecht dat hij banden had met de Bende.

“Ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden”, klinkt het. De onderzoekers zouden zich nu op andere pistes focussen. Het nieuws over de veronderstelde ontmaskering van de Reus genereerde 400 nieuwe tips.

Familie overhandigt DNA

De familie van Chris B. gaat echter niet akkoord met die stelling en zal een DNA-staal aan het gerecht bezorgen. “Op die manier hopen we dat er toch meer duidelijkheid komt, want voor de familie is dit spoor nog niet afgesloten” aldus Geert Lenssens, de advocaat van de familie, aan de VRT.

David Van De Steen (41), die bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zwaargewond raakte en zag hoe zijn ouders en zusje werden doodgeschoten, reageert teleurgesteld op het nieuws. “Er zijn mensen die me steeds blijven zeggen dat dit nooit gaat uitkomen. En ik moet ze stilaan gelijk geven. Hier zitten te veel hooggeplaatsten tussen waar je niet mag tussenkomen”, klinkt het in een reactie aan Radio 1.

“Als je A zegt, moet je B zeggen”

Jef Vermassen vermoedt dan weer dat het om een georganiseerd lek gaat om verwarring te zaaien. “Ik geraak er niet aan uit”, klinkt het. “Dat men dan op zijn minst klare wijn schenkt en een verklaring aflegt waarom deze man daar niet bij betrokken is. Als je A zegt, moet je B zeggen, en ook zeggen waarom dit niet het juiste spoor is.”

“Als men 99 procent zeker is dat de man niets te maken heeft met de Bende van Nijvel, waarom zegt de familie dan dat de man dat bekend heeft op zijn sterfbed? Dat zou een vreselijk lugubere grap zijn. Ik kan bijna niet geloven dat de familie daarover zou liegen. Wie zou er bekennen dat hij lid was van de bende, als dat niet waar is?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer