Direct naar artikelinhoud
vacature.com

De bore-out: modegril of écht gezondheidsprobleem?

5,2 procent verveelt zich te pletter op het werk.Beeld Shutterstock

Het stijgend aantal burn-outs in ons land is regelmatig voer voor verhitte discussies in zowel politiek als media. En dan is er nu de bore-out: de tegenhanger van de burn-out die volgens sommigen even ongezond is, maar waar verder nog niet veel over geweten is. Vacature.com trok samen met KU Leuven op onderzoek uit.

Sleept u zich elke dag naar een onuitdagende job? Maakt afstompend routinewerk u lusteloos, gefrustreerd en moe? Dan bent u misschien wel een van de ongelukkigen die kampt met een bore-out. Het fenomeen bestaat al zo lang als er saaie jobs bestaan, maar werd pas in 2007 voor het eerst benoemd door de Zwitserse organisatieadviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder. Volgens hen vertoont maar liefst 15% van de kantoormedewerkers verschijnselen van een bore-out. De resultaten van hun onderzoek zetten ze uiteen in hun managementboek Diagnosis Boreout.

5,9% loopt risico

Professor arbeidspsychologie Hans De Witte en doctoraatstudentes Anahi Van Hootegem en Steffie Desart van KU Leuven plaatsen daar nu in samenwerking met vacature.com Vlaamse cijfers naast. Uit een representatieve steekproef rond werkbeleving onder 1.500 respondenten konden ze opmaken dat het fenomeen wel degelijk ook in Vlaanderen leeft. Een deel van de ondervraagde werknemers vertoont tekenen van een bore-out of job boredom. 12,2% geeft aan dat de tijd voorbij kruipt op het werk. Voor 6,6% lijkt er nooit een einde aan de dag te komen en 5,2% zegt zich ronduit te vervelen. 11,5% neemt geregeld de toevlucht tot andere bezigheden tijdens de werkuren. Uit de enquête blijkt dat 5,9% van de Vlamingen risico loopt om een bore-out te ontwikkelen. Bij 1,1% is dit risico zeer hoog.

Vooral mensen in een lagere functie, die aan het begin van hun carrière staan en weinig verantwoordelijkheid hebben, lopen het hoogste risico om ziek te worden van verveling

Jongeren vervelen zich vaker

Aansluitend op het onderzoek van KU Leuven organiseerde vacature.com een bevraging bij 2.785 respondenten. De resultaten van beide vragenlijsten zijn gelijkaardig, al liggen de percentages bij de steekproef van vacature.com iets hoger - daar werden waarschijnlijk iets meer mensen bevraagd die zich sowieso al aangesproken voelden door het thema 'verveling op het werk', waar de vragenlijst van KU Leuven zich meer algemeen op 'werkbeleving' richtte.

Volgens de vacature.com enquête is het risico op een bore-out is het hoogst bij jongvolwassen tussen 18 en 34 jaar. Bij deze leeftijdscategorieën schommelt dat rond de 30% (opgepast: ‘risico’ betekent niet noodzakelijk dat ze er ook effectief één hebben of zullen ontwikkelen). Verveling neemt beduidend af naarmate een werknemer ouder wordt. Nog maar 19,5% van wie de 45 gepasseerd is kent een verhoogd risico, en 55-plussers lopen met 14,5% het minst gevaar. Bij 48,2% van hen is de kans op een bore-out zeer laag, terwijl maar 18,3 % van de jongeren dit kunnen zeggen. Of je een diploma hebt of niet heeft dan weer geen invloed op het risico een bore-out te ontwikkelen. Ook tussen mannen en vrouwen merken we nauwelijks verschil. De beide geslachten hebben volgens het onderzoek in dezelfde mate last van verveling op het werk. 

Lees het volledig artikel op vacature.com. Het volledige dossier leest u morgen in Zeno.

Lees ook:

In deze jobs moet u extra waakzaam zijn voor een bore-out

Een hoog loon zonder duizelingwekkende werkuren? In deze jobs kan het

Test: Loopt u risico op een bore-out?