Direct naar artikelinhoud
Vondst

Amerikaanse bommenwerper gevonden in Noordzee

Een Amerikaanse Boeing-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog van het type B-17.Beeld US Air Force

Tijdens de aanleg van een onderzeese hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en het vasteland is een Amerikaanse bommenwerper gevonden uit de Tweede Wereldoorlog van het type B-17. In het wrak zouden ook nog menselijke resten aanwezig zijn. Ook overblijfselen van andere toestellen zijn in de buurt gevonden.

Het bodemonderzoek legde een stuk van een aluminium vliegtuigvleugel en een zwaar onderdeel van een schoepenrad bloot. Hierop werden de werken onmiddellijk stopgezet.

De verschillende vondsten blijken nu onderdelen te zijn van een Amerikaanse B-17-bommenwerper. Dit gaat om een zwaar toestel dat een crew had van negen tot tien mensen en dat tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde bombardementen uitvoerde op Duitse industrie en steden.

Eens duidelijk is om welk toestel het precies gaat, zal beslist worden of de bommenwerper geborgen wordt of niet. Het traject van de “Nemo Link” zal aangepast worden, omwille van de erfgoedwaarde van de ontdekking, maar ook “uit respect voor de overledenen en nabestaanden”, laat het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) weten. 

Daarnaast zijn er ook nog enkele losse vondsten gedaan. Het gaat onder meer om de vleugel van een Duitse Messerschmitt-bommenwerper, aluminium plaatwerk van een Britse Spitfire, en een radiaalmotor van een Amerikaans vliegtuig van het type Wright R-1820. 

Op het plaatwerk waren nog onderdeelnummers te zien, wat de identificatie van het wrak makkelijker maakt voor de onderzoekers.Beeld VLIZ
Amerikaanse bommenwerper gevonden in Noordzee
Beeld VLIZ
Amerikaanse bommenwerper gevonden in Noordzee
Beeld VLIZ
Amerikaanse bommenwerper gevonden in Noordzee
Beeld VLIZ