© Getty Images

Bij ons mag het niet meer gemaakt worden, maar verkoop van Franse foie gras stijgt hier sterk

De Franse producenten van foie gras hebben vorig jaar 21 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. In Vlaanderen geldt een dwangvoederverbod, dus ligt de Franse foie gras ook bij ons in de winkelrekken. Want de vraag naar de delicatesse blijft groot.

tg
Bron: Vilt.be

België eet na Frankrijk de meeste foie gras. Maar in Vlaanderen mag het niet meer gemaakt worden omdat er een verbod is op het dwangvoederen van ganzen of eenden. De specialiteitenzaak van gevogeltekweker Filip Callemeyn uit Ichtegem was de laatste foiegrasproducent van Vlaanderen. Vandaag verkopen ze het nog altijd – weliswaar niet zelfgemaakt, maar ingevoerd vanuit Frankrijk. “We verwerken het, we verkopen het, maar we mogen het niet meer maken. Dus verkoop ik nu foie gras uit Frankrijk”, zegt hij in een gesprek met Vilt, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

En hij is niet de enige. Aangezien er in Frankrijk niet zo een verbod bestaat, kopen we het daar massaal in en ligt het hier in de winkelrekken. In speciaalzaken, maar evengoed in warenhuizen. Want al is het een delicatesse, foie gras is lang niet zo duur als kaviaar bijvoorbeeld.

Dat foie gras in Vlaanderen niet meer geproduceerd maar wel nog geconsumeerd mag worden, valt wel merkwaardig te noemen. Dierenwelzijnsorganisatie GAIA wil dan ook komaf maken met deze spreidstand, en hoopt om ook een handelsverbod af te dwingen voor foie gras. (Lees verder onder de foto)

Om de lever van ganzen of eenden snel te laten groeien, wordt voeder letterlijk naar binnen gespoten.© AFP

“Je vindt het vreemd dat we geen foie gras meer mogen produceren, maar wel nog importeren? Dat is helaas hoe het werkt”, zegt woordvoerder Ann De Greef. “Je kan geen handelsverbod instellen voor je een productieverbod hebt. Daarom moet het stap voor stap gebeuren, al had het in een ideale wereld in één keer gekund.”

GAIA wil handelsverbod

Toch is GAIA niet van plan te wachten tot de foiegrasconsumptie uitdooft. “We hebben veel vertrouwen in de consument, maar zoveel nu ook niet”, zegt De Greef. “Als we moeten wachten tot de laatste consument geen foie gras meer koopt, gaan we nog lang moeten wachten. Net daarom vinden we een handelsverbod bij wet zo belangrijk. Met alleen sensibiliseren kom je er niet, dat hebben we na 30 jaar bij GAIA al gemerkt.”

“Als we moeten wachten tot de laatste consument geen foie gras meer koopt, gaan we nog lang moeten wachten. Net daarom vinden we een handelsverbod bij wet zo belangrijk”

Ann De Greef

Woordvoerder GAIA

De aanvoer is zeker niet verminderd, de jongste jaren. In Frankrijk, waar onze foie gras vooral vandaan komt, is de productie zelfs met 21 procent gestegen. In 2023 waren 20 miljoen eenden voor de productie van foie gras, tegenover 16 miljoen in 2022. In 2020 waren het er evenwel nog bijna 30 miljoen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer