Direct naar artikelinhoud
DM ZaptFeud: Capote Vs. the Swans

Sterrencast van ‘Feud: Capote Vs. the Swans’ geeft vooral actes de présence

Naomi Watts en Tom Hollander in 'Feud: Capote Vs. the Swans'.Beeld Disney

Ronald Meeus zet de blik op oneindig. Vandaag: Feud: Capote Vs. the Swans.

Velen kunnen u vertellen dat Truman Capote een verrekt irritante stem had. Maar weinigen weten dat door de man zelf bezig te zien in de media: de Amerikaanse schrijver overleed in 1984 nadat zijn lichaam was bezweken aan overmatig drank- en druggebruik, en het hele decennium daarvoor leefde hij noodgedwongen als een kluizenaar omdat hij de hele New Yorkse society, waarvan hij in de late jaren 1960 eventjes een zeer prominent lid was, tegen de kar had gereden.

De reden waarom dat striemende huigstemmetje van de schrijver toch min of meer algemeen bekend is, komt vooral door de acteurs die hem gestalte hebben gegeven. Eerst Philip Seymour Hoffman in Capote (2005), die een jaar later een Oscar in ontvangst mocht nemen voor zijn vertolking. Daarna Toby Jones in Infamous. En nu mag de Britse acteur Tom Hollander mee in dat rijtje worden bijgeschoven: hij geeft, met veel gevoel voor details en maniërisme, gestalte aan de schrijver in Disney+-minireeks Feud: Capote Vs. the Swans.

De achtdelige reeks gaat precies over dat moment waarop Capote in ongenade viel. Nadat de schrijver beroemd was geworden met zijn roman Breakfast at Tiffany’s (1958) en zijn narrative journalism-klassieker In Cold Blood (1965) werd hij een ster in de New Yorkse society.

Die status, samen met het feit dat hij (in dat tijdperk nog vrij zeldzaam) een zeer openlijk homoseksuele man was, gaf hem ook toegang tot een kransje van verveelde vrouwelijke socialites die elkaar geregeld troffen in La Côte Basque, een restaurant in het Midtown-gebuurte van Manhattan. Hij leerde al hun diepste geheimen kennen, inclusief het feit dat een van hen stiekem de echtgenoot van een andere (vertolkt door de betreurde Treat Williams, na de opnames overleden in 2023) afreed. En daarna, in 1975, schreef hij ze allemaal de vernieling in met La Côte Basque, 1965, een verhaal voor het Amerikaanse herenblad Esquire.

Feud: Capote Vs. the Swans brengt in beeld hoe de schrijver daarna prompt een verschoppeling werd. De reeks is een maaksel van Ryan Murphy, een koning van de pulp-tv met bekende producties als American Horror Story en Nip/Tuck op zijn naam. De ‘zwanen’, zoals Capote de vrouwen zelf noemde in zijn Esquire-verhaal, worden vertolkt door toppers als Naomi Watts, Chloë Sevigny, Diane Lane, Calista Flockhart, Demi Moore en Molly Ringwald.

Het merendeel van de afleveringen werd geregisseerd door Gus Van Sant, die er een soort open buffet van filmstijlen van maakte: de derde aflevering neemt bijvoorbeeld de vorm van een tv-documentaire aan, in zwart-wit dus en met een klassieke 4:3-beeldverhouding.

En toch slaagt Feud: Capote Vs. the Swans erin om een borefest zonder voorgaande te zijn. De vrouwelijke sterrencast loopt gewoon wat acte de présence te geven. En de vertelling is – ondanks het goede volk dat erachter zit – even lijzig als de stem van het hoofdpersonage.

Wie overigens na het kijken van Feud: Capote Vs. the Swans zelf een bezoek wil brengen aan La Côte Basque is twintig jaar te laat: de tent sloot in 2004. Wel is er vandaag een nieuw Frans restaurant voor in de plaats gekomen, Benoît, waar u voor 75 dollar een sole meunière kunt bestellen. Taksen en fooi niet inbegrepen, natuurlijk.

Acht afleveringen van een uur, volledig te zien op Disney+.