© Dirk Vertommen

Thibault en Ellen rijden in 19de-eeuwse koets naar stadhuis voor huwelijk: “De restauratie duurde tien jaar”

Mechelen/Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Het was een opvallend beeld vrijdagnamiddag op de Grote Markt in Mechelen. Speciaal voor het huwelijk van zijn zoon en schoondochter haalde Patrick Schroven zijn mooiste koets van stal. De koetsenmaker deed er maar liefst tien jaar over om het negentiende-eeuwse pronkstuk uit Wenen te restaureren.

Stijn Van de Sande

Koetsenbouwer Patrick Schroven uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) kon de unieke koets zo’n twintig jaar geleden op de kop tikken. “De koets is afkomstig uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en dateert van de negentiende eeuw. Ze behoorde er toe aan een Tsjechische aristocraat. Dat staat vast. Jammer genoeg konden we nooit achterhalen van welke familie ze precies eigendom was”, vertelt hij.

Het kostte Patrick maar liefst tien jaar om het antieke rijtuig te restaureren. “Mijn team en ik hebben er zo’n 4.000 werkuren ingestoken”, zegt hij. “Technisch was de koets in vrij goede staat, maar op andere vlakken moesten we ze flink onder handen nemen. Zo was er werk aan de wielen en de platen en kreeg ze een nieuwe kleur. Niet door de verf te spuiten, maar wel door de koets handmatig te beschilderen, zoals dat vroeger gebeurde.”

De koets werd getrokken door twee paarden die nog voor de Nederlandse Koninklijke stal werkten.© Dirk Vertommen

Zijden binnenbekleding

Ook de binnenkant werd aangepakt, want de zijden bekleding van de zitbanken had de tand des tijds niet doorstaan. “De binnenbekleding werd volledig opnieuw met de hand gemaakt”, vertelt Patrick over het pronkstuk van zijn collectie. “De kers op de taart was het wapenschild van onze familie. We startten in 2006 en in 2016 was de koets helemaal klaar. Nu, nog eens acht jaar later, haalden we ze opnieuw van stal voor het huwelijk van mijn zoon Thibault en schoondochter Ellen.”

De koets had veel bekijks.© Dirk Vertommen

En dus trok de koets vrijdag door de Mechelse binnenstad, waar ze veel bekijks had. “Speciaal voor het huwelijk schakelde ik twee paarden in die nog voor de Koninklijke stal van Nederland gereden hebben”, aldus Schroven. “En het galatuig liet ik maken in Engeland, bij mijn vaste zadelmaker. Het werd gemaakt in dezelfde stijl van de koets, zodat ze een prachtig geheel vormen. Dat galatuig was trouwens maar net op tijd klaar.”

“De koets is afkomstig uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en dateert van de negentiende eeuw. Ze behoorde er toe aan een Tsjechische aristocraat”

Patrick Schroven

Koetsenbouwer

De voorspelde regen dreigde even roet in het eten te gooien, maar bleef uiteindelijk uit. “Ik ben dan ook heel blij dat ik dit voor mijn zoon en schoondochter kon doen. Het maakt hun mooiste dag nog net iets specialer”, aldus de koetsenbouwer.

De historische koets op de Grote Markt.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht