VOORBESCHOUWING Rit 14. Filippo Ganna is topfavoriet op parcours voor tijdritspecialisten in Giro

Wordt ook de tweede tijdrit in deze Giro een duel tussen Filippo Ganna en Tadej Pogacar? De kans is groot, al lijkt de Italiaan deze keer in het voordeel tegenover de Sloveen. Het snellere en minder zware parcours moet zaterdag in het voordeel spelen van de sterke Ganna.

Maxime Caeyman

Kort:

Start: eerste renner om 13.20 uur

Aankomst: laatste renner rond 17.09 uur

Afstand: 31,2 km

Het parcours:

Het parcours van deze tijdrit is een pak minder lastig dan dat van de eerste tijdrit in deze Giro. Toen eindigde de tijdrit met een serieuze klim van zeven kilometer, nu is het parcours eerder golvend te noemen. Tussen de start in Castiglione delle Stiviere en de aankomst in Desenzano del Garda moeten de renners in 31,2 kilometer 150 hoogtemeters overwinnen. Steiler dan zes procent wordt het onderweg niet, ideaal voor de sterke beren met het grote vermogen. Dat het parcours niet heel technisch is, speelt ook in de kaart van de pure tijdrijders.

Onderweg liggen er twee tussenpunten. Het eerste ligt na 7,6 kilometer, na 22,8 kilometer ligt het tweede tussenpunt.

Onze sterren:

In de eerste tijdrit moest hij nog de duimen leggen voor Tadej Pogacar, maar voor deze opdracht tegen de klok is Filippo Ganna toch de topfavoriet. Het parcours ligt hem veel beter dan in de eerste tijdrit – hij moet een pak meer kilo’s naar boven sleuren dan Pogacar – en de Sloveen sukkelt ook al een paar dagen met een verstopte neus. Ganna op zo’n parcours kloppen zou ook voor Pogacar een straffe stoot zijn.

Ook de andere favorieten komen vooral uit het team van Ganna. De INEOS Grenadiers hadden in de eerste tijdrit naast Ganna ook nog Magnus Sheffield (derde), Thymen Arensman (vierde) en Geraint Thomas (tiende) in de top tien van de daguitslag. Sheffield en Arensman toonden zich de voorbije dagen in goeden doen en Thomas wordt meestal sterker naarmate een grote ronde vordert. Ook Luke Plapp is een specialist tegen de klok.

* Filippo Ganna

** Tadej Pogacar, Magnus Sheffield

•Luke Plapp, Thymen Arensman, Geraint Thomas

Dit zijn de sleutelmomenten:

Is er een sleutelmoment in de tijdrit? Er is geen allesbepalend klimmetje waar je al dan niet kan stilvallen of waar er grote verschillen gemaakt kunnen worden. Het zal vooral zaak zijn om zoals elke tijdrit goed in te delen en niet stil te vallen naar het einde toe.

Dit moet u nog weten:

* Er wordt geen regen voorspeld en dus zal Ganna er normaal gezien ook geen voor-of nadeel uithalen dat hij een pak vroeger dan de klassementsmannen moet starten.

* Ganna kon dit seizoen nog geen enkele wedstrijd winnen. Het is geleden van het coronajaar 2020 dat hij zo lang moest wachten op z’n eerste zege. De Italiaan zal ongetwijfeld gemotiveerd aan de start staan.

* Pogacar moet aantreden in het roze tijdritpak van de Giro (van sponsor Castelli), terwijl mannen als Ganna, Sheffield en Arensman in hun eigen tijdritpak mogen rijden. Toch een klein nadeeltje voor de Sloveen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen