Line (r) met haar mama Eveline: nog heel even samen terug te vinden achter de toog van ’t Dorp in Wijnegem.© JAA

Line gooit de handdoek: met ’t Dorp sluit alweer dorpscafé

Wijnegem -

Nog één week en dan sluit alweer een Wijnegems café de deuren. Line Ven van ’t Dorp stopt ermee. Ze haalt gebrek aan betaalbaar personeel en de sterk gestegen kosten aan als voornaamste redenen. Maar ook de gemeente met haar zomerbar krijgt ervan langs als oneerlijke concurrent. “Ik ga m’n klantjes erg missen”, aldus een emotionele waardin.

Jan Auman

‘Closing soon’. Met die mededeling op de Facebookpagina van het café kondigt Line aan dat er na 4,5 jaar een einde komt aan haar ‘burgemeesterschap’ van ’t Dorp. Het was zichtbaar een moeilijke beslissing waarover Line eerder maanden lag te tobben.

“Het contract met eigenaar Duvel Moortgat loopt nog een tijd. Ik heb de voorbije maanden hard m’n best gedaan om zelf een opvolger te zoeken. Een paar keer zijn we dicht bij een overeenkomst geweest, maar telkens moest de kandidaat afhaken. Omdat hij een lening niet rond kreeg. Ofwel omdat de partner bezwaren maakte. Begrijpelijk want ‘café houden’ is een zwaar beroep. Dat heb ik zelf ondervonden”, vertelt Line met glazige ogen van de emotie.

Sportieve Line met twee van haar WBC-ploegmakkers en ’t Dorp-klanten: Walter Seghers en Patrick Meyten. “We gaan onze stop in ’t Dorp na onze ochtendrit missen.”© JAA

Start van korte duur

Ze vatte begin 2020 met veel enthousiasme post achter de tapkranen en toog op de hoek van de Merksemsebaan over van Nicky Verelst. Die had eerder geprobeerd de traditie verder te zetten van haar zo gruwelijk vermoorde zus Dominique, maar dat bleek emotioneel een te zware klus. Met charmante en sportieve Line, die nota bene recht tegenover het café woont, kreeg ’t Dorp plotsklaps haar luchtigheid en speelsheid terug na dat tragische hoofdstuk.

Maar die vrolijke start was van korte duur. “Drie weken later mocht ik alweer sluiten omwille van corona”, haalt Line een eerste tegenslag aan. Na een gedwongen pauze ging de blondine er opnieuw flink tegenaan. Ze organiseerde geregeld optredens, vernieuwde haar terras en toonde zich gastvrij voor zowel verenigingen als wielerclub WBC en Antwerp-supportersclub Den Bonten Os als voor buurtbewoners van alle leeftijden. Die genoten ook van de vers gemaakte spaghetti en soep.

“De laatste tijd zagen we mensen afhaken”, getuigt Eveline, Lines kranige mama die haar dochter altijd heeft bijgestaan bij de uitbating. “Hun winkelkar kost te veel. Wij waren verplicht om de prijs voor een printje op 2,7 euro te brengen. Maar zelfs dan verdienen we er niks meer op door de continu stijgende prijzen van de drankenleverancier. Ook het vinden van flexibele medewerkers werd steeds moeilijker. Ik begrijp ons Line wel dat ze ermee wil ophouden.”

Line met gelegenheidsloodgieter en redder in nood Alex en Inge.© JAA

Zomerbar

Het zit Line en moeder Eveline ook niet lekker dat ze oneerlijke concurrentie ondervonden vanuit de gemeente. Die stelde haar zomerbar Zomergem ieder jaar vroeger op en liet ze ook lang na de zomervakantie draaien.

“Maar ik wil het positief houden en koester vooral de vele goede herinneringen aan m’n tijd hier achter de toog”, veegt Line nog een traan weg. “Kijk naar vaste klant Alex hier aan de toog. Die heeft me gisteren nog spontaan tot laat geholpen bij het dichten van een lek in de keuken. Of de lieve kaartspelers die elke vrijdagmiddag hun tafeltjes innamen. En laatst met Wijnegem Zapt was de sfeer nog ouderwets goed met veel volk voor de optredens hier.”

26 mei sluiting

Op zondag 26 mei, niet toevallig de dag dat den Antwerp z’n laatste match van het seizoen speelt, zullen Line en haar mama hun laatste pintjes tappen met de roodwitte supporters en hun eigen fans. Daarna ligt de bal in het kamp van Duvel Moortgat. De brouwerij zal bepalen of dit pand, waar heel lang geleden al café De Ster gevestigd was, nog verder een toekomst als herberg krijgt. Line keert terug naar haar oude passie en job: kleur- stijl- en make-upadvies geven aan dames en heren met haar bedrijfje Harmony, Color & Style. Ze blijft contact houden met de oude klanten door mee te fietsen met de Wijnegem Bicycle Club.

Café ’t Dorp, Merksemsebaan 40 in Wijnegem.

Supportersclub Den Bonten Os had haar lokaal in ’t Dorp.© RR

Enkele weken geleden trad de band J-Red nog op in een bruisend ’t Dorp.© RR

De herbergtraditie op de hoek van de Merksemsebaan en Oud Gasthuisstraat gaat ver terug in de tijd.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners