Luister naar

Van Salvini tot Kurz: in de EU waait een andere wind

Nieuws
Zondag vindt in Brussel een informele migratietop plaats om de opgelaaide Europese migratiecrisis de kop in te drukken. Meer dan ooit drijft deze crisis EU-lidstaten uiteen. Premier Rutte werpt zich als bemiddelaar op, belde afgelopen week met Angela Merkel, Emmanuel Macron en ­Giuseppe Conte en ontving vrijdag Donald Tusk in het Catshuis. Maar de echte hoofdrolspelers in de migratiecrisis heten heel anders: Matteo Salvini, Sebastian Kurz, Horst Seehofer en Viktor Orbán.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
vrijdag 22 juni 2018 om 22:12
Matteo  Salvini
Matteo Salvini ap
de aanstichter

Je kunt van de populistische Matteo Salvini (45) zeggen wat je wilt, maar niet dat hij zijn beloftes schendt. Sinds 1 juni, de dag dat hij met zijn anti-immigratiepartij Lega toetrad tot de Italiaanse regering, strijdt hij tegen Afrikaanse migranten die via Italië de EU willen binnenkomen. Twee dagen na zijn beëdiging bezocht Salvini het eiland Sicilië, waar veel Afrikaanse immigranten worden opgevangen. ‘Italië mag geen vluchtelingenkamp worden’, zei hij. ‘Pak je koffers.’

De migratie-aanpak van de Italiaanse coalitieregering is overduidelijk Lega-beleid. Als minister van Binnenlandse Zaken stempelt de slimme Salvini de nieuwe migratiepolitiek. Premier Giuseppe Conte staat erbij en kijkt ernaar.

Salvini zette deze maand de migratiecrisis op scherp door het schip Aquarius, met ruim zeshonderd vluchtelingen en migranten, de toegang tot Italië te weigeren. De nieuwe regering lapt dus desnoods alle Europese afspraken aan zijn laars. Toen het schip later in Spanje aankwam, haalde de Italiaan zijn punten binnen via Facebook en Twitter: ‘Voor de eerste keer legt een schip uit Libië dat naar Italië wilde, aan in een ander land: een teken dat er iets verandert. Italië is niet langer de deurmat van Europa.’

de crisismaker

Net als Matteo Salvini is de Duitser Horst Seehofer (68) minister van Binnenlandse Zaken. Hij wil asielzoekers die al in een ander EU-land geregistreerd staan, aan de Duitse grens terugsturen. Hiermee zegt Seehofer (CSU-leider) niets geks. Immers, volgens de zogenoemde Dublin-afspraken moet het eerste land waar een asielzoeker de EU binnenkomt, zijn asielverzoek behandelen. Seehofers opstelling leidt niettemin tot twee grote problemen. Allereerst: Duitsland afsluiten druist in tegen het ruimhartiger beleid van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Daarom verkeert de Duitse regering nu in problemen, die Merkel hoopt op te lossen door binnen de EU snel afspraken te maken. Zo heeft Seehofer de migratiecrisis een nieuwe dimensie gegeven.

Daarbij komt dat Griekenland en Italië, waar de meeste migranten arriveren, helemaal geen vluchtelingen willen terugnemen. De Italiaanse minister Salvini zei deze week: ‘De Italiaanse regering is enkel bereid de Italianen te helpen.’ Om er ironisch over vluchtelingen aan toe te voegen: ‘In plaats van te nemen, zijn wij bereid te geven.’

de nieuwe baas

Sinds een halfjaar leidt Sebastian Kurz (31, leider van de conservatieve ÖVP) de Oostenrijkse coalitie met de extreemrechtse FPÖ. Boven aan zijn activiteitenlijstje staat: Oostenrijk minder aantrekkelijk maken voor asielzoekers. Daarom wil hij asielzoekers bijvoorbeeld minder rechten geven op een uitkering ‘dan mensen die hun leven lang premies hebben betaald’. Twee jaar geleden, toen hij nog minister was, stelde Kurz voor asielzoekers voor de kust van Europa op eilanden op te vangen, zoals Australië ook doet. Deze week twitterde Kurz dat de buitengrenzen van de EU nu eens goed moeten worden beveiligd. En dat hij het eens is met de Duitse minister Seehofer, die bepaalde asielzoekers wil terugsturen. Daarmee keerde hij zich tegen bondskanselier Merkel.

Vorige week ontmoette Kurz Seehofer. Na afloop zei hij dat Italië, Oostenrijk en Duitsland een ‘as van goedwillenden’ moeten vormen tegen illegale migratie. Deze woorden zijn door iedereen op een goudschaaltje gewogen. Logisch, want van 1 juli tot 31 december is Oostenrijk voorzitter van de EU.

de inspirator

Wie aan een Europese regeringsleider denkt die zijn landsgrenzen sluit voor migranten, denkt aan de Hongaar Viktor Orbán. Vergeleken met een halfjaar geleden, geniet hij in EU-regeringscentra steeds meer steun. Het aantreden van de ministers Matteo Salvini (Italië), Horst Seehofer (Duitsland) en kanselier Sebastian Kurz (Oostenrijk) heeft hem goed gedaan.

Toch is Orbán is zondag de grote afwezige op de ingelaste migratietop. In het discussiestuk dat de Europese Commissie vooraf heeft verspreid, wordt onderstreept dat de EU-lidstaten zich hebben verplicht asielzoekers uit Griekenland en Italië op te nemen. Daar wil Orbán niet aan.

De Hongaar inspireert de regeringen in Polen, Slowakije en Tsjechië met wie Hongarije de zogenoemde Visegrádgroep vormt. Dit viertal besloot donderdag om zondag niet naar Brussel te gaan. Zij bedanken voor de eer om over Merkels binnenlandse problemen te praten, zoals zij de ingelaste top zien.

Orbán wordt volop gesteund door de Poolse premier Mateusz Morawiecki. De Visegrádlanden reizen niet naar Brussel, omdat het discussiestuk van de Europese Commissie ‘opgewarmde oude voorstellen’ bevat die ‘wij niet begrijpen of accepteren’. Daarmee gingen de hakken nog weer iets verder in het zand.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.