Deze linden zullen onverwacht de lente en zomer overleven. De gemeente laat weten dat het kappen ervan uitgesteld wordt.© JAA

Bedreigde lindebomen André Ullenslei blijven (voorlopig) staan: grondwater te hoog

Schoten -

De omstreden kap van 43 laanbomen in de André Ullenslei gaat voorlopig niet door. Ook de bijhorende weg- en rioleringswerken starten ten vroegste dit najaar. Het grondwater speelt de aannemer parten.

Jan Auman

De weg- en rioleringswerken in de André Ullenslei en Stanislas Meeuslei in de wijk Deuzeld zouden normaal in mei starten. Als eerste stap zouden alle 43 kerngezonde lindebomen gekapt worden. Een voornemen dat gevoelig ligt in de straat. Er wordt al een jaar actie gevoerd door bewoners om de bomen te redden door middel van affichecampagnes, versieringen, petities en klachten.

De gemeente ging niet overstag. Een moeilijk dossier voor milieuschepen Walter Brat (N-VA), die zelf in de straat woont. Maar ook hij legde zich neer bij de beleidslijn dat de werken kaderen in een hoger doel: namelijk de waterzuivering van de hele wijk. Al ruim twintig jaar koesteren Aquafin en de gemeente Schoten de ambitie om de Eethuisbeek te saneren en om te leiden. Ook deze werken passen in dat opzet. Er komen trouwens nieuwe bomen na de heraanleg: 66 veldesdoorns. De bewoners hebben mee kunnen beslissen over de soortkeuze.

‘De burgemeester wil mij dood’: Bewoners van de André Ullenslei gaven al op verschillende manieren uiting aan hun afkeuring van de geplande bomenkap.© JAA

Nu komt er onverwacht toch uitstel. “Om de nieuwe riolering nu te plaatsen, is een tijdelijke verlaging van de grondwaterspiegel nodig. Maar momenteel staat het grondwater zeer hoog”, laat burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) weten.

“Om het milieu te beschermen, zullen we - vóór het afvoeren van het grondwater - het opgepompte water controleren en indien nodig reinigen via een mobiele installatie. Voor deze procedure moeten we eerst een bemalingsvergunning aanvragen”

Maarten De Veuster

Burgemeester Schoten

“We moeten een groter volume aan grondwater oppompen en afvoeren dan eerst voorzien. Hierdoor gelden andere voorwaarden en kwaliteitseisen voor het afvoeren van het grondwater. Om het milieu te beschermen, zullen we - vóór het afvoeren ervan - het opgepompte water controleren en indien nodig reinigen via een mobiele zuiveringsinstallatie. Voor deze procedure moeten we eerst een bijzondere bemalingsvergunning aanvragen. Pas na het verkrijgen van deze vergunning kunnen we de werken opnieuw inplannen.”

Net als in de André Ullenslei, zal Fluvius ook in de aanpalende Stanislas Meeuslei binnenkort nutswerken uitvoeren. Omwille van de hoge grondwaterstand was ook voor deze werken een bemalingsvergunning aangevraagd. Ook Fluvius zal de kwaliteit van het water monitoren en indien nodig bijsturen. Ook deze situatie zorgt voor vertraging bij de heraanleg.

Bewoner en fel tegenstander van de kap Marc Van Wesepoel bij één van de bedreigde bomen voor z’n eigen woning© JAA

Marc Van Wesepoel en andere actievoerders in de André Ullenslei kunnen deze lente en zomer dus nog volop genieten van de mooie oude linden. Die staan er al van de tijd toen hij als kleine jongen op bezoek kwam bij zijn grootouders, die toen nog in zijn huis woonden. Maar een definitieve koerswijziging vormt dit uitstel dus niet.

De bijl wordt wellicht nog dit jaar bovengehaald. Of dat voor of na de lokale verkiezingen zal zijn, is niet bekend. Ook kandidaat-burgemeester en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken woont in de straat. Ook hij is tegen de kap, al heeft hij zich in het verleden niet willen profileren in dit dossier.

Overigens speelt het hoge grondwaterpeil de gemeente Schoten ook elders parten bij de uitvoering van wegwerkzaamheden. Ook in de Braamstraat is hierdoor vertraging opgetreden. Ook de vertragingen op de werf van de Forum en andere marktgebouwen heeft hiermee te maken.

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners