© AP

Milinkovic-Savic: van toptalent bij KRC Genk naar spits bij Servië op het WK

“Voetbal speel je met het hoofd, want de bal is vlugger dan de benen.” Hoe hoger het tempo in het topvoetbal wordt opgevoerd, hoe meer je de boutade van Johan Cruijff gaat koesteren. De nieuwe goudhaantjes zijn de meesterbreinen met goeie voeten. Zoals Sergej Milinkovic-Savic, vier jaar geleden in Novi Sad ontdekt door toenmalig technisch directeur van KRC Genk Gunter Jacob.

Marnik GEUKENS

20 oktober 2014, het matig verlichte voetbalveld achter De Nekker in Mechelen. De beloften van KRC Genk kloppen die van KV met 2-5, ene Siebe Schrijvers staat drie keer aan het kanon. Maar wij zijn er om Sergej Milinkovic-Savic te spreken, het Servische talent dat de avond voordien op speeldag 11 tegen Westerlo van coach Alex McLeish pas zijn tweede korte invalbeurt kreeg bij het eerste elftal.

© EPA-EFE

Voorbeeldige mentaliteit

Daar achter De Nekker wordt één ding alvast duidelijk: Milinkovic-Savic heeft de instelling van een topper. Hij gebruikt zijn minuten bij de U21 als een stevige training. Zijn vader Nikola, zelf een gelouterd ex-prof, kijkt als één van de pakweg 60 aanwezigen toe. Streng maar rechtvaardig geeft hij na de match zijn oordeel, zoon Sergej knikt.

“Ik moest wennen aan het hogere tempo”, blijft hij nadien opvallend rustig tijdens het interview. “Ik heb geduld, ik heb niet zomaar voor vijf jaar getekend.”

Vijf jaar later zit Milinkovic-Savic mogelijk bij Manchester United of Real Madrid. Dat het zo snel zo’n vaart zou lopen, had ook Gunter Jacob niet kunnen voorspellen.

“Sergej heeft het inderdaad heel moeilijk gehad in zijn beginperiode in Genk. Ik herinner me dat hij (onder Emilio Ferrera, nvdr.) niet eens mocht invallen in een oefenmatch tegen zijn landgenoten van Rode Ster Belgrado. Dat was al meteen een flinke tik. Ik heb veel met hem gepraat. Maar ook zijn vader en moeder, die gescheiden leven, boden hem elk veel steun naast het veld.”

© Photo News

Voetbalbrein

Gunter Jacob had op scouting in Novi Sad wel opgemerkt wat anderen niet zagen: de ietwat sloom ogende krachtpatser las het spel veel beter en sneller dan de doorsnee voetballer.

“Hij speelde er op de 10”, aldus Jacob. “Ook al liep hij niet als snelste, toch was hij anderen een stap voor. Dankzij zijn voetbalbrein maar ook dankzij een uitstekende techniek waardoor zijn snelheid van uitvoering enorm hoog lag. Daarom haalden we hem ook naar Genk.”

Sterk lijf, goeie voeten

Onder Alex McLeish fungeerde Milnkovic-Savic vooral als nummer 8. Een box-to-box-speler met veel loopvermogen. Bij Lazio ging Sergej na verloop van tijd dieper spelen, de Servische bondscoach Krstajic gebruikt hem zelfs als schaduwspits in de rug van Dalibor Mitrovic.

“Een rol, die hij zeker aankan”, merkt ook Jacob. “Dat heeft niet alleen met zijn sterke lijf en prima kopspel te maken. Hij oogt minder wendbaar, maar draait zich op techniek keer op keer vrij. Sergej komt vooral altijd en overal met oplossingen. Ook al zijn de ruimtes miniem en krijgt hij geen tijd. Hij is pijlsnel in zijn hoofd en bewaart altijd de rust en het overzicht. Daarom scoort hij makkelijk, zijn prima afstandsschot helpt daar zeker bij.”

Te veel kwaliteiten om op te noemen, geen wonder dat de Europese top op hem jaagt. Net zoals op Khalidou Koulibaly (Senegal) en Wilfred Ndidi (Nigeria). Naar het duel van laatstgenoemde met Lionel Messi gaat Jacob deze week kijken in Rusland. “Natuurlijk doet het me iets dat die jongens het zo goed doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer