Direct naar artikelinhoud

Oppositie boycot verkiezingen in Kenia

In Kenia bestaat ernstige twijfel over de geloofwaardigheid en zelfs haalbaarheid van de presidentsverkiezingen van donderdag. Ze zijn nodig omdat de uitslag van de verkiezingen in augustus ongeldig werd verklaard. Maar Kenia's kiescommissie verkeert in chaos en de politieke oppositie zegt dat zij de nieuwe stembusgang boycot.

Oppositieleider Odinga spreekt vrijdag aanhangers toe in Kisumu.Beeld afp

De oppositie stelt dat er überhaupt niet zoiets als 'verkiezingen' zullen zijn in haar thuisregio's. De regering wil er met de inzet van veiligheidspersoneel voor zorgen dat de stembusgang toch overal doorgaat. De ramkoers van regering en oppositie leidt bij veel Kenianen tot angst voor onlusten.

President Kenyatta 'won' in augustus van oppositieleider Odinga, maar de Hoge Raad kraakte het werk van de kiescommissie en verordonneerde nieuwe verkiezingen. De uitspraak was een overwinning voor de oppositie. Zij boycot de nieuwe stembusgang omdat de kiescommissie onvoldoende is hervormd.

Militaire bondgenoot

De spanningen tussen regering en oppositie zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat religieuze leiders, bedrijven en media oproepen tot dialoog. Westerse diplomaten oefenen achter de schermen druk uit. Kenia is in Oost-Afrika een economisch zwaargewicht en fungeert als doorvoerhaven van goederen. Het land is een militaire bondgenoot van het Westen.

Een dialoog zou vermoedelijk neerkomen op uitstel van de verkiezingen. De gemoederen kunnen dan bedaren, er komt meer voorbereidingstijd en Kenyatta en Odinga kunnen afspraken maken, stellen pleitbezorgers. Kenyatta noch Odinga geeft blijk van bereidheid tot serieus overleg.

Veel ogen zijn gericht op de voorzitter van de kiescommissie. Die erkende vorige week dat hij geen geloofwaardige verkiezingen kan garanderen. Hij sprak van politieke bemoeienis en van verdeeldheid in zijn commissie. Hij bleef wel aan, wat leidt tot speculatie of hij nog met een verrassing komt, zoals alsnog terugtreden, of proberen de stembusgang uit te stellen in de regio's waar confrontaties dreigen tussen oppositieaanhangers en politie.

Een dialoog zou vermoedelijk neerkomen op uitstel van de verkiezingen

Geen overtuigend mandaat

De wanorde in de kiescommissie bleek vorige week ook toen een commissaris uitweek naar de VS, omdat ze zou worden bedreigd en vindt dat verkiezingen nu niet mogelijk zijn.

Doel van de oppositie lijkt intussen om de geloofwaardigheid of zelfs geldigheid van een eventuele nieuwe uitslag teniet te doen. Wint president Kenyatta terwijl miljoenen oppositiekiezers de stembus mijden, dan krijgt hij geen overtuigend mandaat, is het idee. Is er in delen van het land helemaal geen stembusgang, dan kan misschien de uitslag juridisch worden aangevochten.

In de stad Kisumu, in het westen van Kenia, vielen vorige week gewapende jongeren onder aanvoering van plaatselijke oppositieleiders een training aan van stembuspersoneel. Het personeel nam massaal de benen. Vraag is dus of kieslokalen straks wel worden bemand.

De vraag is ook of kieslokalen straks wel worden bemand

Kanonnenvlees, de wet als wapen en polarisatie: zo bedrijven ze in Kenia politiek

In een vergiftigd klimaat sterft een jongen, om niks
Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen is de spanning voelbaar in oppositiebolwerk Kisumu. Michael Okoth werd er op straat gedood (+).

De verkiezingsstrijd in Kenia: de wet is een wapen geworden
Nog een slachtoffer van de politieke strijd in Kenia: de rechtsstaat (+). Twee rechtenstudenten - de een aanhanger van de zittende president Kenyatta, de ander van zijn rivaal - zien het met lede ogen aan.

Na roes splitst Kenia zich weer op: de politieke polarisatie wordt weer gevoed
Opperrechter David Maraga heeft de uitslag van de presidents-verkiezing in Kenia ongeldig verklaard. Naast trots over die uitspraak tekenen de etnische scheidslijnen zich alweer af (+). 'We staan niet toe dat een Kikuyu president wordt!'