Direct naar artikelinhoud
Gent

Dit zijn de 17 winnaars van het Gentse Burgerbudget

Gents burgemeester Daniël Termont.Beeld BELGA

In Gent zijn vandaag de winnaars van het Burgerbudget bekendgemaakt. 15.277 inwoners brachten hun stem uit voor 105 deelnemende projecten die burgers zelf hadden voorgesteld. Zeventien daarvan krijgen nu een budget om het voorstel uit te werken.

Gentenaars konden de voorbije weken stemmen op zeer uiteenlopende projecten - van een schuilhut voor de pony van een kinderboerderij tot de creatieve opvrolijking van een verwaarloosde voetgangersbrug. In totaal is voor de winnende projecten 1,35 miljoen euro voorzien.

Burgemeester Daniël Termont toonde zich bij aanvang van de actie tevreden dat de Gentenaars massaal projecten hadden ingediend. "Het bewijst nog maar eens dat heel veel Gentenaars de handen uit de mouwen willen steken om hun wijk beter te maken, geholpen door de stad." 

Ook een groep experten mocht haar zeg doen. Hun oordeel was goed voor dertig procent van het totaalresultaat.

Dit zijn de 17 winnende projecten:

• Geveltuinbrigade

Het Gents MilieuFront en Refu Interim richten een geveltuinbrigade op om samen 500 geveltuinen aan te leggen.

• Buurthoeve De òntmoeting in Mariakerke

De vzw Zwerfgoed gaat haar stallen in de Beekstraat verbouwen tot een buurthoeve. Het wordt een ontmoetingsplek voor jongeren, bewoners en passanten, die er terecht kunnen voor allerlei activiteiten.

• 'De Hutsepot'

Natuurpunt Gent gaat samen met enkele partners de loods Apollinaris in Zwijnaarde ombouwen tot een warme, laagdrempelige ontmoetingsplaats.

• Groene ontmoetingsplek

Enkele bewoners van Drongen gaan een stuk groen, grenzend aan de bibliotheek, inrichten als openbare ontmoetingsplek met speelzone en buitenklas.

• Buurthuis op wieltjes 

Wondelgem krijgt een mobiel buurthuis. Een bewonersgroep voorziet een aanhangwagen van tafels en stoelen, een buitenkeuken en een koffiemachine. 

• Kinderboerderij in de stad

Een aantal Gentenaars wil in de stad een kinderboerderij opstarten. De klemtoon ligt op ontmoeting en interactie met dieren. 

• 300 bomen voor elke Gentenaar

Bewoners slaan de handen in elkaar met enkele vzw's om in de 19de-eeuwse gordel mospanelen te plaatsen in bankjes, tegen gevels, op speelplaatsen en daken. Een mospaneel van enkele vierkante meters zuivert immers evenveel lucht en slaat evenveel fijn stof op als 300 bomen.

• Elk kind content in Gent

De Sloep vzw trekt nieuwe vrijwilligers aan om haar deelprojecten te dragen. De vzw werkt al jaren aan een laagdrempelig aanbod voor gezinnen met jonge kinderen die in de grootste kwetsbaarheid overleven.

• Enchanté 

De Enchanté’ers, een groep sociaal geëngageerde Gentenaars, willen zij een netwerk opzetten van handelaars die kleine diensten aanbieden aan kwetsbare groepen: een knipbeurt bij de kapper, het vullen van een fles water, een plek om een rugzak even te laten staan... 

• Fonteineplein 2.0

Een groep bewoners uit de buurt rondom het Fonteineplein (Brugse Poort) wil graag (letterlijk) een extra dimensie aan het plein toevoegen. Met platformen, hutten, (hang)bruggen, planten en feeërieke verlichting tussen de bestaande bomen creëren ze een eigenzinnige, uitnodigende identiteit en geven ze de betonnen plek kleur.

• Kiosk in het Citadelpark

Enkele Gentenaars verbonden aan het Treehouse Open Air-festival willen de 19de eeuwse kiosk van het Citadelpark in ere herstellen zodat hij opnieuw een ontmoetingsplek wordt.

• Reigersparkje voor alle generaties

Achter het Sint-Pietersstation wordt een stukje verwilderde natuur omgevormd tot een buurttuin met bomen en kruiden.

• Een ZOOmerhuisje voor het Muinkpark

Enkele buren en het Muinkparkwijkcomité maken van het rode huisje, een laatste restant van de Gentse dierentuin midden in het Muinkpark, een mini-buurthuis. Ze frissen de plek op en organiseren er activiteiten.

• Nomadic Trees 

Een Gentse landschapsarchitect en kunstenaar werken samen met enkele geëngageerde mensen om in de binnenstad een klein bos met mobiele bomen te maken. Het wordt een plaats waar mensen kunnen rusten, spelen, zitten, lezen of praten. 

• Het Bakhuis 

Bewoners van de Onderstraat bouwen een houtoven in het Hof van Ryhove. Rond dit bakhuis ontmoeten omwonenden, cursisten van de bakkerijopleiding en kinderen elkaar en wordt de kennis over brood en het vakmanschap van het bakken gedeeld.

• Helpr

Helpr is een online platform dat mensen die hulp nodig hebben in contact brengt met mensen die willen helpen. 

• BabySpot

Expertisecentrum Kraamzorg Kraamkaravaan, Huis van het kind Gent en vzw Uitbureau willen met het BabySpot-project de Gentse binnenstad gezinsvriendelijker maken. Handelszaken, stadsdiensten en musea die een aangepaste infrastructuur hebben en open staan voor jonge gezinnen, worden gepromoot als BabySpots.