© Photo News

Speculaties over Philippe Clement overschaduwen eerste kwartfinale uit clubgeschiedenis Waasland-Beveren

Waasland-Beveren speelt vanavond voor het eerst in zijn prille geschiedenis de kwartfinale van de Beker van België. Maar deze belangrijke wedstrijd wordt overschaduwd door de speculaties omtrent de interesse van Genk in coach Philippe Clement.

Wim Houttequiet

Waasland-Beverentrainer Philippe Clement staat met stip op één op het Genkse verlanglijstje van mogelijke opvolgers van Albert Stuivenberg. Clement hult zich voorlopig in stilzwijgen en liet gisteren in uw krant optekenen dat hij nog niks van Genk gehoord heeft. Voorzitter Dirk Huyck spreekt wel. “Philippe is een man van zijn woord”, vertelt Huyck. “Ik heb veel vertrouwen in hem als trainer én als persoon. We hebben in het begin van het seizoen samen een project uitgestippeld. Dat verloopt zelfs boven onze eigen verwachtingen. De drang en de wil om samen te werken is er nog altijd voor de volle 100 procent. Althans, dat bleek uit een gesprek van afgelopen weekend waarin we de verdere uitbouw van de club bespraken. Zowel het bestuur als de trainer wil dit project tot een goed einde brengen.”

De timing komt uiterst ongelegen. Vanavond speelt Waasland-Beveren uitgerekend op het veld van Genk de kwartfinale van de Beker van België. “Onze focus ligt vanaf zaterdag volop op deze wedstrijd”, aldus de voorzitter. “We hebben hier zelfs nog niet over deze speculaties gesproken. Ik vind het bijzonder jammer dat extrasportieve berichten voor extra druk op deze wedstrijd zorgen. We willen dit duel in alle sereniteit voorbereiden, helaas krijgt het nu een andere dimensie.”

De voorzitter zou het ethisch niet correct vinden mocht een club de trainer van een andere ploeg komen weghalen. “We hebben in het verleden altijd een goede verstandhouding gehad met Genk, en nog steeds. Laat dat duidelijk zijn. Maar persoonlijk vind ik dat ze de werking van een andere club moeten respecteren. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan, en zal ik ook altijd blijven doen.”

Attractieve wedstrijd

Hoe dan ook, de eerste kwartfinale uit de prille geschiedenis van de club blijft speciaal. “In het begin van het seizoen hebben we onszelf drie objectieven vooropgesteld”, vertelt Huyck. “Ten eerste willen we de club op kwalitatief vlak verder uitbouwen. Ten tweede willen we strijden voor een plekje in de linker kolom. Ten derde wensen we een goede bekercampagne af te werken. Op alle drie deze vlakken hebben we dit seizoen al stappen gezet. De beker is sowieso een speciale competitie waarin we zo ver mogelijk willen raken. Maar we moeten realistisch zijn, een bekerduel is erop of eronder. Ik hoop van niet, maar voor hetzelfde geld zijn we straks uitgeschakeld. Al droom ik er wel van om tijdens mijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak te mogen pronken met het feit dat we de halve finales van de Beker van België bereikt hebben.”

Maar dan moet Waasland-Beveren wel eerst voorbij Genk. Niet evident. De Oost-Vlaamse club wist in zijn geschiedenis de Limburgers slechts één keer te kloppen. Bovendien werden de Waaslanders vorig seizoen in de achtste finale uit de beker geknikkerd door… Genk. “Het wordt een moeilijke match”, oordeelt de voorzitter. “Want vergis je niet: Genk heeft een goede ploeg, boordevol talent. Het kent misschien een mindere periode, maar een ploeg die uit is op eerherstel is vaak de gevaarlijkste. Net als wij spelen ze aanvallend voetbal. Ik verwacht een attractieve wedstrijd waarin details zullen beslissen over winst of verlies. Maar ik voel dat deze wedstrijd enorm leeft binnen de spelersgroep, de technische staf en het bestuur. Ik ben er zeker van: de groep is klaar.”