Direct naar artikelinhoud

Bekentenis op sterfbed: rijkswacht was betrokken bij overvalreeks op Belgische supers in jaren tachtig

Meer dan dertig jaar na de laatste overval van de Belgische misdaadgroep Bende van Nijvel lijkt er een doorbraak in het onderzoek naar de identiteit van de bendeleden. Een voormalige rijkswachter uit Aalst bekende op zijn sterfbed bij de beruchte bende te horen. De man lijkt sterk op oude compositietekeningen, en heeft geen alibi. Dat onthulden Belgische media afgelopen weekeinde.

De compositietekening en een carnavalsfoto van C.B.

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren tachtig een reeks bloederige overvallen in België, waarbij in totaal 28 doden vielen. Vooral de roofovervallen op supermarkten leidden tot een collectieve angstpsychose. De identiteit van de minstens drie bendeleden werd nooit achterhaald, wat voer was voor complottheorieën over de betrokkenheid van de rijkswacht, een voormalige afdeling van de Belgische politie.

Die theorie lijkt nu bevestigd te worden met de bekentenis van C.B., een voormalig lid van een elite-eenheid binnen de rijkswacht. Volgens zijn familieleden bekende B. in 2015 op zijn sterfbed dat hij betrokken was bij de beruchte bende. 'Verder gaf hij geen details', aldus B.'s broer in de Belgische media. 'Ik heb dat in het begin voor een stuk genegeerd. Dat kon mijn broer niet zijn.'

'De Reus'

De informatie over B.'s bekentenis raakte pas begin dit jaar bekend bij de onderzoekers, die sindsdien veel ondersteunende elementen vonden. Zo blijkt dat C.B. in de perioden van de roofovervallen telkens verlof had. Ook had hij een voetblessure, net toen getuigen van een overval een bendelid hadden zien manken. De ex-rijkswachter vertoont bovendien een sprekende gelijkenis met een compositietekening van 'de Reus', zoals het grootste bendelid werd genoemd.

Nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel reageren enigszins sceptisch op de onthullingen. De afgelopen 35 jaar zijn er vaak doorbraken geweest in het onderzoek, maar 'telkens draaiden die op een sisser uit', aldus advocaat Peter Callebaut in De Standaard. 'De nabestaanden berusten daarin. Al hebben ze diep vanbinnen natuurlijk telkens wat hoop.'

Toch lijkt dit spoor ernstiger te worden genomen dan eerdere theorieën. Zondagavond kwam de top van het Belgische OM samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Volgens procureur-generaal Christian De Valkeneer is de nieuwe informatie geloofwaardig, maar is het te vroeg om conclusies te trekken.

Het raadsel rond de Bende van Nijvel houdt België al decennia in de ban. Omdat de bendeleden veel geweld gebruikten voor een vaak povere buit, wordt vermoed dat zij politieke motieven hadden. Om te voorkomen dat de misdaden onbestraft blijven, werd de verjaringstermijn in 2015 van dertig naar veertig jaar verlengd.

In het Belgische Mons werd in 1988 al een proces gestart tegen zes mensen die ervan werden verdacht tot de beruchte 'Bende van Nijvel' te hebben behoord.Beeld anp