Siegried (27) geeft sportles aan dakloze kinderen: “Bij ons vergeten ze even hun zorgen”

© DVH

Ze laten al zeshonderd kansarme kinderen sporten op school. En sinds vorige maand geeft de vzw Sportaround ook sportlessen aan dakloze kinderen. “De brug naar een sportclub is voor hen te groot”, zegt Siegried Robben (27).

Tuly Salumu

Elke dinsdag laadt Siegried Robben haar fietskar vol springtouwen, ballen, skateboards en badmintonraketten en rijdt ze naar buurtcentrum Dampoort in de Doornakkerstraat in Sint-Amandsberg. Daar vinden dakloze kinderen en hun families dankzij armoedeorganisatie Sivi na school enkele uren onderdak tijdens de winter. Als ze Robben zien, vliegen ze haar meteen om de nek.

“De meeste kinderen komen thuis en hebben een rek vol speelgoed om mee te spelen”, vertelt ze. “Bij deze kinderen is dat niet zo. Nochtans hebben zij ook het recht om zich te amuseren. Daarom sport ik elke week een uurtje met hen. Geen strikte sportles, de kinderen mogen zelf met ideeën komen. Het is vooral de bedoeling dat ze zich kunnen uitleven en de volgende dag iets leuks te vertellen hebben aan hun klasgenootjes.”

Meestal zijn er twee lesgevers, ook al komen soms maar vijf kinderen opdagen. “Maar daarmee hebben we onze handen vol”, zegt ze. “De kinderen genieten echt van de aandacht die ze krijgen. Ze willen niet in hun eentje voetballen of touwtjespringen, ze willen dat wij meespelen. Bij ons kunnen ze hun zorgen even vergeten. En intussen hebben de ouders even rust.” Na de sportles moeten de kinderen terug naar de nachtopvang of naar een andere plek waar ze tijdelijk onderdak hebben

Huisbezoeken

Robben werkt bij Sportaround, geen onbekende in de Gentse sportwereld. De vzw werd vier jaar geleden opgericht door topatleet Bashir Abdi en Groen-gemeenteraadslid (en voormalig wereldkampioen twintigkamp) Bert Misplon. Bedoeling is om kansarme kinderen die geen toegang hebben tot een sportclub, te helpen om fit te blijven. Het project loopt als een trein. “28 scholen stellen elke week hun gebouwen een uur langer open”, zegt Robben. “In totaal zetten we op die manier zo’n zeshonderd kinderen aan het sporten, samen met sportorganisatie Moev.”

Een succes, en daar blijft het niet bij. Robben doet ook huisbezoeken bij kwetsbare gezinnen om de drempel naar een sportclub nog te verkleinen. “Ik bekijk wat het gezin financieel aankan en zoek samen met hen naar een geschikte sportclub. De eerste keer ga ik mee op proefles. Daarna is het aan hen.”

De dakloze kinderen uit het buurtcentrum in een sportclub krijgen, is nog niet gelukt. Al zou Michaela (15) het wel graag doen. “Ik wil rolschaatsen”, zegt ze glunderend.

www.sportaround.be