Raak voor Quick-Step: Elia Viviani grijpt zege in Abu Dhabi na machtige sprint

Elia Viviani pakte de overwinning in Abu Dhabi na een etappe waar de wind een grote rol speelde. De renner van Quick-Step raakte op vijftig kilometer van de aankomst verzeild in een tweede groep nadat de wind voor waaiers had gezorgd. De Italiaan vond op vijftien kilometer van de streep pas opnieuw aansluiting met het peloton en was aan de streep oppermachtig in de sprint.

vva, belga

Etappe twee was opnieuw een vlakke rit en op papier dus een makkelijke etappe. Vijf vluchters, met daarbij geen bekende namen, kozen het hazenpad. Maar op vijftig kilometer van de finish kwam de wind zich moeien in het peloton. Het tempo schoot snel de hoogte in en het peloton brak in twee onder impuls van Movistar en Katusha-Alpecin.

De leider en winnaar van gisteren Alexander Kristoff en ook Tom Dumoulin en Elia Viviani misten de boot en raakten verzeild in groep twee. Het trio vond met nog vijftien kilometer te gaan opnieuw aansluiting met het peloton. Intussen werden ook de vijf vrijbuiters opnieuw bij de lurven gevat en kwam het toch tot de verwachte massaspurt.

Daarin was niemand opgewassen tegen Elia Viviani. Danny Van Poppel en Pascal Ackermann eindigden met een fietslengte achterstand als tweede en derde. De Ronde van Abu Dhabi startte met een zege voor de Noor Alexander Kristoff. Maar hij moet zijn leiderstrui alweer afstaan aan de renner van Quick-Step.

Ook in de derde etappe wordt een massasprint verwacht.

Reactie Viviani na aankomst

Na een rit in de Tour Down Under en twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Dubai is het nu al vijfde zege in 2018 voor de snelle Italiaan. “Na de eerste rit was ik kwaad op mezelf omdat de sprint niet goed verliep, vandaag heb ik dat rechtgezet”, aldus de Italiaan na afloop van de tweede etappe.

Eenzelfde scenario als in de Ronde van Dubai voltrok zich voor Viviani in de openingsrit van de Ronde van Abu Dhabi. “Ook daar liep het wat fout in de sprint”, zei hij. “Gisteren gebeurde hetzelfde en wanneer ik ontgoocheld ben, ben ik des te gemotiveerder om het recht te zetten. Blijkbaar kan ik de eerste rit van een rittenkoers nooit winnen (lacht).”

Waaiers

Nochtans zag het er even niet goed uit voor de Italiaan toen het peloton in waaiers brak, normaal gezien een specialiteit van zijn ploeg. “Dat weet ik”, lachte hij. “Maar wij hadden net daarvoor al even geprobeerd om het op de kant te zetten en dat lukte niet. Vijf kilometer later brak het peloton wel in twee en zat ik niet vooraan, twee van onze klassementsrenners waren er wel bij. Toch zette ik mijn ploegmaten aan het werk om het gat te dichten. Ook Alexander Kristoff en Tom Dumoulin zaten in mijn groepje, ook zij waren erbij gebaat om het kloofje te dichten. Dat gebeurde uiteindelijk na de laatste tussensprint. Ik heb me nooit echt zorgen gemaakt. Het gat was niet zo heel groot en op het eind kregen we tegenwind, dus dat was niet in hun voordeel. Eenmaal de aansluiting gebeurde, begon de voorbereiding op de slotsprint.”

Die verliep nu wel goed voor Viviani. Hij klaarde zelf de klus dankzij een goede leadout. Daarmee brengt hij zijn zegeteller op vijf, die van Quick-Step Floors staat op elf. “Het draait goed momenteel”, moest ook Viviani beamen. “Ik heb niet echt een doel voor ogen, maar het zou wel leuk zijn om eens op tien zeges te eindigen. Nog nooit haalde ik meer dan negen overwinningen in een seizoen. Ik ben nu halfweg. Dat ziet er goed uit.”

Nederland ei zo na aan het feest

De Nederlander Danny van Poppel leek op weg naar zijn tweede seizoenszege, maar zag alsnog de sterke Viviani de overwinning pakken. “Jammer, maar Viviani is echt in zeer goede doen momenteel”, klonk het bij de renner van LottoNL-Jumbo.

Van Poppel was een van de sprinters die mee was in het eerste peloton dat onder impuls van Katusha en Movistar in stukken brak door waaiervorming. “Elia zat niet bij mij in de voorste groep, dus ik zag mijn kans al schoon”, zei hij daarover. “Maar helaas zaten er nog iets te veel klassementsrenners in dat eerste groepje en dus lieten ze ons niet gaan. We hebben geknokt, maar bleven niet voorop. Dat is jammer, maar dat maakt deze race extra hard en dat vind ik dan weer mooi.”

Van Poppel kreeg veel steun van zijn team, dat eerder dit jaar al drie overwinningen boekte met een andere sprinter, Dylan Groenwegen. “Ze leverden echt goed werk”, zei hij. “Ik had hun goede werk heel graag afgemaakt, maar Viviani is op dit moment de te kloppen man. Ik vind het geen schande om achter hem tweede te worden. Ik sta nu wel eerste in het jongerenklassement. Het is mooi om de witte trui morgen om mijn schouders te hebben, maar ik weet ook hoe moeilijk het zal zijn om die te verdedigen. Zeker in de laatste etappe, waar we te maken krijgen met een finish bergop. Maar nu moet ik hier vooral van genieten.”

© BELGA

Uitslag:

1. Elia Viviani

2. Danny Van Poppel

3. Pascal Ackermann

4. Kristoffer Halvorsen

5. Caleb Ewan

6. Phil Bauhaus

7. Alexander Kristoff

8. Niccolo Bonifazio

9. Rudy Barbier

10. Mark Renshaw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen