Heb je dyslexie? Deze groten der aarde bewijzen dat je het toch kan maken

Dat Britt Van Marsenille (37) woensdagavond de publieksprijs Jan Wauters gewonnen heeft, een bekroning voor haar uitmuntend en vlot taalgebruik op radio en televisie, is een huzarenstukje. De radio- en tv-presentatrice heeft immers dyslexie, waardoor lezen en spreken voor haar moeilijker is dan voor de doorsnee mens. Ze is niet het eerste voorbeeld van een dyslexie-lijder die het ver schopt.

Guy Stevens

Exacte cijfers zijn er niet, maar wetenschappers schatten dat ongeveer vijf procent van de schoolgaande jeugd in Vlaanderen te kampen heeft met dyslexie. Letters verspringen van plaats, het lezen gaat trager en woorden gaan een eigen leven leiden.

LEES OOK: Deze presentatrice kreeg een prijs voor haar uitmuntend en vlot taalgebruik. Een hele prestatie die haar bloed, zweet en tranen kostte (+)

Door haar bekroning woensdagavond heeft radio- en tv-presentatrice Britt Van Marsenille bewezen dat dyslexie je niet hoeft tegen te houden in het leven. Het is frustrerend en maakt lezen en spreken moeilijker, maar met genoeg werk kun je het nog steeds ver schoppen. Dat bewijzen ook de volgende bekendheden.

Pablo Picasso

© Roger-Viollet

De Spanjaard Pablo Picasson is een van de beroemdste mensen die dyslexie had. Een diploma halen lukte hem niet, daarvoor had hij te veel moeite met lezen en informatie snel begrijpen. Gelukkig was er zijn vader, die zag hoe kunstzinnig zijn zoon was en hem aanmoedigde om daar iets mee te doen. Het resultaat? Pablo werd een icoon in de kunstwereld. Zijn dyslexie maakte hem er net beter in, want zijn schilderijen toonden zijn ‘dyslectische’ inbeeldingsvermogen en zo wist hij perfect de mooiste taferelen op zijn schilderdoek te krijgen.

Richard Branson

Een nachtmerrie. Zo omschrijft Richard Branson de lagere en vooral middelbare school. Zijn dyslexie stond een grote academische carrière in de weg, maar door zich te focussen op zijn neus voor zaken en zijn doorzettingsvermogen maakte hij het toch. Branson is de oprichter en baas van de Virgin Group, met onder meer een platenlabel en luchtvaartmaatschappij, en is tegenwoordig zo rijk als de zee diep is. Net na zijn presidentiële termijn kwam Barack Obama met vrouw Michelle nog een paar weken genieten op zijn privé-eiland. Niet slecht.

© Photo News

Tom Cruise

Nog een dyslectische beroemdheid die de hele wereld kent: Tom Cruise. Hij overwon armoede, veel verhuizingen, gebrekkige scholing én dyslexie, gewoon door te geloven in zijn acteertalent. Zo schopte hij het tot een gerenommeerd acteur. Cruise schitterde onder meer in Mission Impossible, The Last Samurai, Minority Report en Vanilla Sky.

© AFP

Bill Gates

De CEO van Microsoft, Bill Gates, sukkelde heel erg met zijn dyslexie. Op school zag hij zijn vrienden goede resultaten halen, terwijl hij het zelf heel moeilijk had. “Ik faalde voor zoveel vakken”, zei Gates al in interviews. “En een vriend van mijn slaagde in alles. Maar kijk: hij is nu ingenieur bij Microsoft en ik ben de grote baas.”

© AFP

Henry Ford

Henry Ford zag zijn dyslexie nooit als een nadeel. Integendeel: hij liet het in zijn voordeel werken door bepaalde handelingen zoveel te herhalen tot hij ze perfect kon en ze in zijn geheugen gegrift zaten. Het bracht hem op het idee van de lopende band in fabrieken, waardoor hij de hele industrie veranderde. Zijn levensmotto? “Vind geen problemen, vind oplossingen.”

Warren Buffett

© EPA

Nergens verveelde Warren Buffett zich zoveel als op school. Het interesseerde hem niet en hij had het ook moeilijk door zijn dyslexie. In zijn hoofd wist hij altijd al wat hij zou worden: een zakenman. Dus ging hij al vroeg op krantenronde voor hij naar de les ging, waardoor zijn inkomen al als jongeman hoger lag dan dat van zijn leraars. Toen zijn vader ermee dreigde om hem die krantenrondes af te pakken, veranderde alles. Buffett ging plots wel zijn best doen, overwon zijn problemen en groeide uit tot de meest succesvolle investeerder ter wereld.

Steve Jobs

Net als zijn Microsoft-collega Bill Gates was ook de schoolcarrière van de overleden Apple-baas Steve Jobs geen hoogvlieger. Niet alleen omdat hij het moeilijk had, maar ook omdat hij het nut er niet van inzag. En dus besloot hij met vrienden een eigen computer te maken. Apple werd een succesverhaal en Jobs werd een icoon.

© REUTERS

Caitlyn Jenner

Ook in de sportwereld zijn voorbeelden te vinden van dyslectische mensen die het ver schopten. Denk maar aan Caitlyn Jenner, geboren als Bruce, die als tienkamper Olympisch goud won. Na zijn (toen nog) sportieve carrière werd hij schrijver, acteur en filmproducent. In 2015 besloot hij voortaan als vrouw door het leven te gaan. Sindsdien is Caitlyn activiste en tv-persoonlijkheid.

© AFP

Greg Louganis

Nog een Olympisch kampioen met dyslexie: Greg Louganis. Hij was een enorm duiktalent en wordt de beste Amerikaanse duiker aller tijdens genoemd. Vermoedelijk is hij zelfs de beste duiker aller tijden.

Jackie Stewart

Op school deed Jackie Stewart het nooit goed, onder meer door zijn dyslexie, maar ‘de vliegende Schot’ werd wel een wereldberoemd Formule 1-piloot. Hij werd driemaal wereldkampioen en werd tweemaal tweede.

© Photo News

Henry Winkler

Bekroond acteur, regisseur, komiek, producer en auteur. Henry Winkler is het ondanks zijn dyslexie allemaal geworden. Hij werd vooral bekend door zijn rol als Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli in Happy Days.

© AFP

Steven Spielberg

Drie Oscars heeft Steven Spielberg thuis op de haard staan. De wereldberoemde regisseur gaf nooit toe aan zijn dyslexie en werkte zich op tot een van de allergrootste namen aller tijden in de filmindustrie. Denk maar aan films als Jaws, Raiders of the Lost Ark, E.T, Schindler’s List, Saving Private Ryan, Jurassic Park, AI, War of the Worlds en Bridge of Spies.

© Chris Pizzello/Invision/AP

Muhammad Ali

Hij overleed als de beste en beroemdste bokser aller tijden. Muhammad Ali, die geboren werd als Cassius Clay, was een monument. Zijn levensmotto? Float like a butterfly and sting like a bee. Zelfs met dyslexie.

© Photo News

Magic Johnson

Hij had dyslexie, maar hij wist wat hij wilde: basketballer worden. Hij deed het, en schopte het tot een van de grootste NBA-sterren aller tijden. Hij speelde bij de LA Lakers en maakte deel uit van het beste basketbalteam aller tijden: het Amerikaanse Dream Team dat deelnam aan de Olympische Spelen in 1992, met onder Michael Jordan en Charles Barkley.

© AP

Ter info: deze lijst had nog veel langer kunnen zijn. De lijst van bekende mensen die het ondanks hun dyslexie ver schopten, is erg lang. Lijdt u zelf aan dyslexie? Dan is de boodschap duidelijk: niet opgeven, hard werken wordt beloond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen