Brand in iconisch beursgebouw in Kopenhagen onder controle, maar reddingsdiensten geven “geen garanties” over toekomst

De brand in de Børsen, het historische beursgebouw in het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen, is onder controle. Dinsdagochtend brak een grote brand uit in het gebouw, waardoor de iconische torenspits al is ingestort. Volgens de reddingsdiensten is er “geen enkele garantie” dat ze de gevels kunnen redden. Er zijn ook dragende structuren beschadigd.

mtm

De Børsen dateert uit 1625 en is daarmee een van de oudste gebouwen van de stad. Het oude beursgebouw, waar renovatiewerken bezig waren om een onjuiste verbouwing uit de 19de eeuw te corrigeren, ligt pal in het centrum van Kopenhagen, op een steenworp afstand van het Deense parlement en het koninklijk paleis Christiansborg. Het huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel.

© Shutterstock

Het gebouw vatte dinsdagochtend rond 8 uur vuur en de brandweer en politie kwamen massaal ter plaatse. De ordediensten verwachten dat het gebied nog enige tijd afgezet zal blijven en vanwege de enorme verkeersproblemen krijgen mensen het advies om het stadscentrum alleen te verlaten als dat nodig is.

24 uur blussen

Al snel circuleerden er beelden waarop te zien was hoe de iconische, 56 meter hoge torenspits volledig omhuld was in vlammen. “Het is een fakkel”, zo omschreef journalist Morten Skærbæk het. “De steigers maken het blijkbaar onmogelijk voor de brandweer om dichtbij te komen, wat de bluswerken bemoeilijkt. Ze zijn nog verwoede pogingen aan het doen, maar het lijkt nutteloos.” Rond 8.30 uur stortte de torenspits in.

“De gevels staan nog overeind, maar ze beginnen te bezwijken onder invloed van de brand”, verklaarde Jakob Vedsted Andersen, chef van de hulpdiensten, na de middag. “We doen er alles aan om de gevels te beschermen, maar we kunnen geen garanties geven.”

Wat de brand veroorzaakt heeft, is momenteel nog niet duidelijk. Wel kwam dinsdagnamiddag het enigszins geruststellende bericht dat de brand onder controle is.

Kunst redden

Ondertussen doen de Denen verwoede pogingen om kunst en historische voorwerpen te redden uit het gebouw. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken. “We redden wat we kunnen”, zegt Andersen. Het Deense Nationale Museum liet weten 25 medewerkers te hebben gestuurd om te helpen. Ook topman Brian Mikkelsen van de in het gebouw gevestigde Kamer van Koophandel kwam in actie.

Ook meerdere andere gebouwen in de buurt zijn inmiddels uit voorzorg ontruimd, zo laat de politie van Kopenhagen weten. De zitting in de plenaire vergadering en de commissievergaderingen zullen dinsdag zoals gepland doorgaan in Christiansborg.

© EPA-EFE

“400 jaar aan cultureel erfgoed”

Deens minister van Cultuur Jakob Engel-Schmidt zegt dat met de brand 400 jaar aan cultureel erfgoed in vlammen is opgegaan. Zijn collega Troels Lund Poulsen, minister van Defensie, uit op hetzelfde platform zijn verdriet over de grote brand. “Ons eigen Notre Dame-moment”, schrijft hij, verwijzend naar de verwoestende brand vijf jaar geleden in de wereldberoemde kathedraal van Parijs.

De Deense premier Mette Frederiksen noemt de beurs “een van de meest iconische gebouwen van Kopenhagen”. “Een stuk Deense geschiedenis gaat in vlammen op”, schrijft ze op Instagram. “Het doet pijn om te zien.” Verder bedankte ze de brandweer, de politie en iedereen “die de brand dapper heeft bestreden”.

© EPA-EFE

© via REUTERS

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer