© RR

Haal eens een Kempens ontwerp in huis. Zeven objecten om uit te kiezen

Heb jij al Kempense ontwerpen in huis? Misschien past een van deze zeven objecten wel in jouw ­interieur. Allemaal met liefde ­gemaakt door lokale creatieve­lingen én te koop in hun webshop.

Katrijn Serneels

1. Kast Ader - 475 euro

Hanne Hofmans uit Herenthout is een ­interieurontwerpster die met passie zelf houten meubels maakt. Vier jaar geleden startte ze haar eigen meubelshop Hannemans en scoorde meteen met pastel­kleurige rekken en tafels. Haar jongste collectie bevat ook kastjes. “Die collectie heet Tierra, en staat voor eerlijke materialen in een pure vormgeving”, zegt Hanne. “De kast Ader is gemaakt van berken ­multiplex en gerecycleerd marmer. Plus: je vinylplaten passen er perfect in.”

www.hannemans.be

2. Trio Morgan - vetplanten in sierpot: 46,95 euro

© RR

Nu de natuur haar herfstkleed vol geel en bruin aantrekt, fleurt wat extra groen in huis je humeur zeker op. Bestel het met één klik op de site van webshop Plantiful. Mathias Vissers en Ellen Boeckx uit Westerlo kiezen er de mooiste cactussen en vetplantjes voor je uit, recht uit de serre: “Je hoeft geen bijbehorende pot te zoeken”, legt Mathias uit. “Dat werk hebben wij al gedaan. Wie bij ons bestelt, koopt steeds een plant-pot-combinatie.” Zoals het trio Morgan hierboven.

www.plantiful.be

3. Donslaarsjes - 99 euro

© RR

Hoe voel je dat het stilaan winter wordt? Als je koude voeten krijgt. Daar weten ze wel raad mee bij het Molse familiebedrijf Fja Oeyen, genoemd naar overgrootvader Frans Jozef Albert, die in de jaren 50 de eerste handgemaakte donsdekens in de Kempen introduceerde. “Onze donslaarsjes, gevuld met 100 procent ganzendons, houden je voeten lekker warm”, zegt Toon Oeyen, donsspecialist van de vierde generatie. “We hebben er zelfs voor babyvoetjes, vanaf 56 euro.”

www.fja-oeyen.be

4. Theeset Kastanje - 86 euro

© RR

Een lekkere kop thee, daar horen ook een mooie theepot en dito kopjes bij. Theesommelier Iris Weichler uit Herentals is je one-stop-shop. Van theemengelingen op maat tot handgemaakte theesets uit keramiek, de Theemuze maakt het allemaal. Met theesets die Kastanje of Sneeuwklokje heten, denk je dat de natuur Iris’ grote muze is, maar nee hoor. “Mijn ideeën voor de thee­keramiek ontstaan vanuit de thee zelf”, zegt Iris. “Ik hou van de ­aroma’s van dampende thee.”

www.theemuze.be

5. Glijbaan Maxx - 269 euro

© RR

Creatieve mama Leen De Locht uit Vosselaar test haar ontwerpen, die ze verkoopt onder de merknaam Arthur and Friends, graag uit op haar eigen kroost. Een van haar jongste ontwerpen is glijbaan Maxx. “Kinderen vinden een glijbaan altijd de max, vandaar de naam. Als je de glijbaan omdraait, wordt het een sjoelbak, speel­tafel… of zo zag ik bij mij zoontje: een racebaan voor zijn auto’s. Zo kunnen kinderen niet alleen klimmen en glijden op Maxx, maar ook creatief spelen.”

www.arthurandfriends.be

6. Koffiepot Bessy - 38,5 euro

© RR

Deborah Van de Velde uit Herselt droomde al jong van een eigen winkeltje. “Maar eerst studeerde ik ­grafisch ontwerp aan Sint-­Lucas. Ik begon al snel met het ontwerpen van leuke kaartje. Vandaag kan je ook op tassen, bloempotten of koffiepotten mijn tekeningen vinden. De inspiratie voor de nieuwe ontwerpen in mijn webshop haal ik uit het ­dagelijks leven.” Bessy de koffiepot met bomma, poes en dekentje geeft alvast een warm randje aan al die kille herfstdagen.

www.bodesigns.be

7. Kersenpitkussen - 22,50 euro

© RR

Meubel- en textielontwerp, dat is wat Sofie Tombeur uit Mol heeft gestudeerd. “Mijn bomma Marie, die ondertussen overleden is, is mijn inspiratie”, zegt ze. “Vandaar dat ik mijn merk Think ­Marie heb genoemd, om haar te eren. En ik hou wel van ‘bommamotiefjes’, een beetje retrostijl in je interieur voelt heel gezellig aan. Mijn kersenpitkussens met retromotiefjes, van driehoekjes tot konijnen, houden je ook lekker warm. Van stijve nek tot buikpijn, zo’n kussentje helpt altijd.”

www.thinkmarie.com