Direct naar artikelinhoud
ColumnDe Twaalfde Man

Door de handige Koeman zijn het vertrouwen en de blijdschap weer helemaal terug

Door de handige Koeman zijn het vertrouwen en de blijdschap weer helemaal terug

Op een landweg buiten Buenos Aires zit de bondscoach in een auto. De chauffeur, Johnny de Mol, vraagt wat voor muziek hij wil horen. Hazes, zegt Ronald Koeman. De Mol heeft hier op gerekend. Hij zet Kleine jongen op. ­Geweldig nummer, zegt Koeman en begint te zingen:

Kleine Jongen

Je bent op deze wereld

Dus zal je moeten vechten

Net als ik

Ik kan het weten

Het leven is niet makkelijk

Er is tegenspoed op ieder ogenblik.

Toen in het begin van het seizoen PSV - Ajax werd gespeeld, ontbrak de bondscoach op de tribune. Hij was in Argentinië voor de Superclásico, Boca Juniors – River Plate. Sommige commentatoren vonden dat raar. Met zoveel potentiële internationals op het veld had hij volgens hen in Eindhoven niet mogen ontbreken.

Deze week bleek dat hij er op uitnodiging van De Mol in september eens even lekker tussenuit was gegaan, samen met zijn zoon Tim, voor het programma Waar is De Mol? op SBS 6. Koeman genoot zichtbaar van het betaalde vader-zoonweekje en de derby van Buenos Aires stond al heel lang op zijn bucketlist, zei hij.

In het reisverslag was onder meer een bezoek aan een sloppenwijk te zien. Tot tranen geroerd sprak hij over zijn vader en hij kreeg een korte tangoles, want je bent in Buenos Aires of je bent het niet. Ook zou het trio een nachtje gaan kamperen, maar dat ging niet door, want daar had Koeman dus echt geen zin in. Ik ben niet verwend, maar wel veel gewend, legde hij uit. Om zijn punt te maken zei hij gewénd.

We hebben onze eerste cerveza wel verdiend, zei De Mol na een fietstocht door de stad. Dat lijkt me wel, om kwart voor vijf ’s middags, zei Koeman, wijzend op zijn horloge – het absolute hoogtepunt van dit reisverslag. Ik had de indruk dat de mannen het er ’s avonds ­behoorlijk van namen.

Ronald Koeman is een handige man. Ook daarom is hij zo’n goede coach. Hij is listig. Koeman komt ermee weg dat hij midden in het seizoen een stedentripje plant, op kosten van SBS, en weet De Mol ook nog eens zo ver te krijgen dat hij zijn zoon mag meenemen.

Jammer dat De Mol hem niet vroeg naar mijn favoriete WK-moment van dit jaar. Dat was zijn klacht op Twitter dat @HavaianasEurope had verzuimd zestig paar slippers te leveren voor de bruiloft van zijn dochter. Erg teleurstellend, ­twitterde hij, waarna Havaianas de zaak snel in orde maakte. Met Ronald Koeman maakt een bedrijf op ­sociale media liever geen ruzie.

Koeman heeft zijn zaken onder controle. Als bondscoach zegt hij precies de goede dingen. Zijn opmerking dat het groepsgevoel bij Oranje toeneemt omdat de internationals een appgroep hebben, het bordspel ‘30 seconds’ spelen en in Zeist op de fiets naar de training gaan, werd deze week breed in de media gedeeld.

Daarmee voltooide Koeman zijn drietrapsraket. Er zijn weer grote talenten, de resultaten van het ­Nederlands elftal zijn heel behoorlijk en de spelers hebben een appgroep. Het leven van een bondscoach is niet makkelijk en tegenspoed is nooit uitgesloten, maar het vertrouwen is helemaal terug en de mensen zijn blij.

Ik word vrolijk van Hazes, zei hij in de auto in ­Argentinië. En hij zong:

Dit leven gaat voorbij

Er is zo weinig tijd dus leef want jij bent vrij

Maar doe het wel verstandig maak de mensen blij

Dan zul je echt gelukkig zijn

Want het leven is zo kort

Veel dingen worden anders als je ouder wordt.

Ook dat klopt, zei Ronald Koeman tot twee keer toe over het ouder worden, mijmerend. Het was alsof hij op een landweggetje in Argentinië een volkomen ­onverwachte ontdekking had gedaan.