Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Onze special forces in Afghanistan beginnen aan een verloren strijd

Jeroen Van Horenbeek.Beeld Wouter Van Vooren

Jeroen Van Horenbeek is journalist voor deze krant.

De nieuwe minister van Defensie Sander Loones (N-VA) laat voor het eerst van zich horen. Hij denkt eraan om opnieuw meer soldaten naar Afghanistan te sturen. Special forces-eenheden zouden worden overgeplaatst vanuit Irak.

Dit lijkt een logische keuze. Terwijl IS zich heeft teruggetrokken in het oosten van Syrië, zijn de taliban de laatste jaren weer in opmars. Niet dat hier bij ons iemand daarvan wakker ligt, maar het Afghaanse overheidsleger heeft nog nauwelijks de helft van het grondgebied van het land in handen. De laatste maanden is het aantal zelfmoordaanslagen gestegen met bijna 40 procent. Alleen al afgelopen zomer vielen er 3.000 burgerdoden en nog eens 5.000 zwaargewonden.

Tegelijk moet minister Loones zich de vraag stellen of de inzet van een honderdtal elitesoldaten ook echt iets zal veranderen aan de desastreuze toestand in Afghanistan. Het antwoord is nee. De oorlog in Afghanistan sleept intussen zeventien jaar aan. Dankzij een massale troepeninzet – van vooral Amerikanen, maar ook Belgen – kregen de taliban klappen in het eerste decennium van deze eeuw. Maar vandaag is dus pijnlijk duidelijk dat dit niet meer was dan een pyrrusoverwinning.

Als de internationale gemeenschap iets moet begrijpen, dan is het dat je een oorlog tegen de taliban überhaupt niet wint op het slagveld

Als de internationale gemeenschap iets moet begrijpen, dan is het dat je een oorlog tegen de taliban überhaupt niet wint op het slagveld. Dit soort oorlogen wordt alleen gewonnen met een combinatie van militaire, diplomatieke, economische en sociale inspanningen. Anders is het slechts een kwestie van tijd voordat de talibanstrijders weer tevoorschijn komen uit hun schuilplaatsen. De simpele waarheid is namelijk dat zij thuis zijn en wij niet. Wij vertrekken vroeg of laat weer.

De mogelijke inzet van Belgische special forces kan je loven onder de noemers ‘alle beetjes helpen’ en ‘iedereen moet zijn deel doen’. Maar nu al staat vast: ze zullen aan een verloren strijd beginnen. Het gereputeerde blad The New Yorker bracht onlangs een reportage over Patrick Skinner, een voormalig CIA-agent die meermaals in Afghanistan vertoefde. Ten langen leste hing hij een briefje aan zijn kogelwerende vest, voor als hij zou sterven. Daarop stond: “Vertel mijn vrouw dat het zinloos was.”