Al sinds de 17de eeuw dragen Kalfortenaren (Puurs-Sint-Amands- het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan elk jaar in processie door hun straten.© Joris Herregods

Kalfort maakt zich op voor 36e editie van Maria-Ommegang

Kalfort -

Al sinds de 17de eeuw dragen Kalfortenaren (Puurs-Sint-Amands- het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan elk jaar in processie door hun straten. De optocht veranderde doorheen de jaren al verschillende keren van uitzicht, maar de traditie blijft springlevend. Op zondag 25 augustus vindt een nieuwe grote historische ommegang plaats.

Honderden kleurrijk uitgedoste figuranten beelden tijdens de ommegang belangrijke taferelen uit de geschiedenis van Kalfort uit. De rode draad is de verering van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, een verwijzing naar het relikwie met de tranen van Christus die het dorp ooit tot de bedevaartsoord maakte.

“Het is een religieuze geschiedenis, maar ook veel meer dan dat”, zegt organisator Luc Schokkaert en kenner van de geschiedenis van Kalfort. “Want de jaarlijkse processie en kermis waren eeuwenlang de hoogtepunten van en een stimulans voor het dorpsleven. Het is een lokale geschiedenis, maar toch ook ruimer. Historische gebeurtenissen zoals de invloed van de cisterciënzerabdij van Hemiksem, de pest in de 16de eeuw en de Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw waren niet beperkt tot Kalfort.”

De meer dan vijftig groepen bestaan uit cisterciënzers en zusters, schepenen en ridders, pelgrims en bedevaarders, pestlijders en soldaten, volksmensen en notabelen, circusartiesten en kermisvierders. Reken ook op prachtig versierde praalwagens en kijk uit naar de troon van Onze- Lieve-Vrouw ten Traan, gedragen door acht Kalfortse dames.

In de ommegang stappen vele Kalfortenaren en heel wat deelnemers uit de wijde omgeving mee. “Voor deze editie verwelkomen we ook het historisch genootschap Keizer Karel, de steltenlopers van Merchtem, het mannenkoor Tebasco uit Oudenaarde, spektakelgroep Vredon uit Aalst en de muziekgroepen De Soete Inval, Datura en de Kleine kornemuze.”

Kalfort feest een hele week en ontvangt op een warme en gastvrije manier duizenden toeschouwers. Die zijn welkom op de Maria-ommegang, maar krijgen er een volkskermis pur sang boordevol activiteiten gratis bij. Er zijn dus vele redenen om op zondag 25 augustus naar Kalfort af te zakken.

Meer info via http://www.kalfort.be/

© rr

(wtve)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners