Jan wilde niet dat gemeentebestuur een luchtfoto nam van zijn woning, nu krijgt hij deels gelijk

© ego

De privacy-commissie heeft geen bezwaar tegen het maken van een luchtfoto die de gemeente van haar grondgebied wil maken, mits een reglementering. Klager Jan Van Gucht uit de Esp krijgt daarmee deels gelijk.

erik gyselinck

Het gemeentereglement moet bepalen dat een inwoner zich kan verzetten tegen de fotopublicatie van de eigen woning. De mogelijkheid om een woning te ‘blurren’ of te ‘maskeren, moet via de gemeentelijke webpagina duidelijk gecommuniceerd worden.

De opmaak van een thermografische luchtfoto van het grondgebied van de gemeente is als actiepunt opgenomen in het klimaatactieplan van Opwijk. De gemeente gebruikt de luchtfoto enkel ter promotie en sensibilisering van de inwoners voor energiebesparing en CO2-reductie

Prijsbevraging

Interleuven organiseerde voor verschillende gemeenten een prijsbevraging bij gespecialiseerde firma’s en kwam uit bij Action Air uit Frankrijk. Opwijk neemt deel voor een bedrag van 6.195 euro.

Voor een goed begrip: de foto is nog niet genomen. “Een vliegtuigje zal opstijgen voor de gemeenten Opwijk en Lebbeke”, zegt schepen Inez De Coninck (N-VA). “De foto wordt genomen bij heldere nacht. Het moet minstens 5 graden zijn. De Opwijkenaar zal vooraf verwittigd worden van de vlucht. Voor een goede interpretatie weten we best of de bewoners thuis zijn en of de zolder verwarmd is op het ogenblik dat de foto genomen wordt.”

Klacht

Bewoner Jan Van Gucht (56) uit de Esp diende een klacht in bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer tegen het fotograferen van woningen in Opwijk.

De commissie gaf hem (gedeeltelijk) gelijk. Thermische opnamen van woningen zijn persoonsgegevens omdat ze info geven over de bewoner of eigenaar van de woning. De opname geeft onrechtstreekse informatie over de kwaliteit en de waarde van de woningen. De resultaten van de luchtfoto van het grondgebied van de gemeente Opwijk zullen door iedereen via een web-toepassing geraadpleegd kunnen worden door het ingeven van een adres, waardoor het thermografisch beeld van het dak van de woning in Opwijk centraal op het scherm van de web-toepassing zichtbaar wordt.