© ATV

“Nu zijn het identiteitscontroles aan het zwembad, wat is het volgende: aan musea?”

Antwerpen -

Oppositiepartijen Groen en PVDA stemden tegen de identiteitscontroles van zwemmers in het openluchtzwembad De Molen op Linkeroever. “Binnenkort moet je overal je identiteitskaart tonen. Dit gaat naar een totalitaire staat”, zegt Groen-gemeenteraadslid Niel Staes.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Identiteitscontroles van bezoekers zwembad De Molen moet overlast terugdringen

Om overlastveroorzakers uit de zwembaden te kunnen weren, zullen er identiteitscontroles zijn van de zwemmers. De gemeenteraad keurde dinsdagavond de aanpassing van de politiecodex goed om dit mogelijk te maken. Het openluchtzwembad De Molen zal een proefproject zijn. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei vorige week in de raadscommissie nog dat de stad niet de eerste is. Ook in Gent zouden systematische identiteitscontroles zijn van de zwemmers.

Dat laatste spreekt Staes tegen. “Daar worden geen systematische identiteitscontroles gedaan.” Staes vraagt de burgemeester om alternatieven te onderzoeken om de overlast in zwembaden te bestrijden.

“Bovendien voert u deze maatregel nu in voor welgeteld drie incidenten in 2023 die door de politie zijn vastgesteld”, zegt Staes. “Het ging om een gluurder, een probleem met een persoon en een diefstal van een brommer. Ook dit staat in schril contrast met uw uitspraken dat er een groot probleem zou zijn.”

Mie Branders (PVDA) sloot zich aan bij deze tussenkomst.

De Wever geeft toe dat hij zich mogelijk heeft vergist. “Ik had mij laten informeren over de controles in Gent, maar ‘I stand corrected’”, zegt De Wever.

“Het interesseert ons niet wanneer mensen komen zwemmen en met wie. Wie niets fout doet, hoeft ook niets te vrezen. Ik zie het probleem niet”

Bart De Wever (N-VA)

Burgemeester

Over drie incidenten zegt de burgemeester dat niet alle overlast wordt vastgesteld door de politie. “Bovendien zie ik het probleem niet met de identiteitscontroles. We houden de gegevens van de zwemmers niet bij. Het interesseert ons niet wanneer mensen komen zwemmen en met wie. Wie niets fout doet, hoeft ook niets te vrezen. Ik zie het probleem niet. Misschien moeten we het gewoon eens zijn, dat we het oneens zijn. Het gaat hier om een ideologische tegenstelling tussen ons. ”

Staes vreest dat het niet alleen bij identiteitscontroles blijft aan de zwembaden. “Misschien moeten we straks onze identiteitskaart ook tonen aan onder andere musea. Dit gaat naar een totalitaire staat”, zegt Staes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen