Al een heel seizoen is Mortsel OG B in de veronderstelling dat het de eerste periodetitel op zak had. Maar daar kwam afgelopen woensdag verandering in. Vandaar de protestactie afgelopen zondag.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Mortsel OG B stapt in 78ste minuut van het veld in laatste match van het seizoen: “Tegen geweld én beslissing van bond”

Vreemde taferelen zondag op het veld van Oxaco Boechout (4de provinciale B). In de laatste wedstrijd van het seizoen stapten de bezoekers uit Mortsel OG B bij een 2-0-stand van het veld. “We hadden op voorhand de scheidsrechter én onze tegenstander ingelicht”, zegt de coach David Hilderson. De aanzet was een beslissing van Voetbal Vlaanderen eerder deze week die ervoor zorgt dat Mortsel OG B dan toch géén eindronde speelt.

Dries Van Thielen

Even terug naar vorige week. Al een heel seizoen is Mortsel OG B in de veronderstelling dat het de eerste periodetitel op zak had. Maar daar kwam woensdag verandering in. Doordat zes maanden na datum beslist werd dat Turk Sport de door speler- en supportersgeweld stilgelegde wedstrijd tegen Los Incas alsnog won, sprong het over Mortsel OG B in de eerste periodestand én pakte het bijgevolg de eerste periodetitel.

LEES OOK. Dan toch geen eindronde voor OG Morstel B: “Omdat andere ploeg 6 maanden geleden amok maakte?”

Willekeur in het reglement?

Meteen stelde Mortsel OG B een procedure in tegen de beslissing, maar die werd weggewuifd. En daar wringt nu net het schoentje. “Het voelt alsof er zeer willekeurig is omgegaan met de eigen modaliteiten van het reglement”, aldus coach David Hilderson. “We behalen de periodetitel in oktober en staan zeven punten voor op Turk Sport, dat er nog zes kan verdienen. Ternesse geeft daarna ook nog in de eerste periode algemeen forfait en wij eindigen de eindronde met negen wedstrijden in plaats van tien en dus een kans op drie punten die werd afgenomen. En daarom kwam de berekening met de coëfficiënt in werking. Concreet: eigenlijk had Mortsel OG B na die berekening (24,45) meer punten dan Turk Sport (24). Onze punten worden na de komma dan naar beneden afgerond naar 24 punten, en daarom verliezen we alsnog onze periodetitel. Niet op basis van punten, wél omdat Turk Sport een beter doelsaldo had. We verliezen door het forfait dus niet enkel de kans om drie punten te halen, maar we worden door die afronding nog eens extra benadeeld.”

“We stapten in de 78ste minuut het veld af omdat de wedstrijd tussen Turk Sport en Los Incas ook afgeblazen werd op hetzelfde moment door supportersgeweld, en de uitslag toch behouden bleef”

David Hilderson

Coach van Mortsel OG B

Al werden, volgens Mortsel OG B, niet alle regels gevolgd. “Waarom worden niet consequent alle modaliteiten gevolgd in de beslissing van Voetbal Vlaanderen? Doordat Ternesse B in de eerste periode een algemeen forfait gaf, bleven we nog met vijftien over in de competitie. Voor de indeling van de competitie in drie periodes werd vastgehouden aan de modaliteiten voor een reeks van zestien ploegen (in een reeks van vijftien ploegen wordt in twee periodes gespeeld, red.), maar voor het berekenen van de eindstand en het naar beneden afronden, werd rekening gehouden met een opmerking in de modaliteiten die geldt bij reeksen van dertien, vijftien of zeventien ploegen. Dit voelt allemaal heel willekeurig aan. In de negatieve besluitvorming over onze klacht werd net dat zinnetje weggelaten dat bepaalt voor welke reeksen de opmerking geldig is.”

Al een heel seizoen is Mortsel OG B in de veronderstelling dat het de eerste periodetitel op zak had. Maar daar kwam afgelopen woensdag verandering in. Vandaar de protestactie afgelopen zondag.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

78ste minuut

En daarom besliste Mortsel OG B om een symbolische actie te voeren. Al waren er nog redenen. “De beslissing van Voetbal Vlaanderen is één reden, maar eigenlijk willen we door van het veld af te stappen ook een statement maken tegen geweld in onze reeks. Het komt immers iets te vaak voor de laatste tijd… En ja, we stapten in de 78ste minuut het veld af omdat de wedstrijd tussen Turk Sport en Los Incas ook afgeblazen werd op hetzelfde moment door supportersgeweld, en de uitslag toch behouden bleef: een beslissing die zes maanden op zich liet wachten, waardoor we één wedstrijd voor het einde van de competitie pas weten dat we onze periodetitel kwijt zijn.”

En kwam er geen reactie van tegenstander Oxaco Boechout? “We hadden onze tegenstander én de scheidsrechter van tevoren ingelicht”, besluit Hilderson.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER