Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

Nieuws
Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 11:53 aangepast 12:33
Afbeelding
beeld anp

Door de nieuwe wet worden de huurprijzen van meer woningen gereguleerd, waardoor ook huren in het middensegment beperkt zijn.

Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, spreekt van een wet vol juridische valkuilen. Verwijzend naar een kritisch oordeel van de Raad van State stelt de organisatie dat de wet het doel van meer betaalbare huurwoningen waarschijnlijk niet waarmaakt, terwijl de belangen van verhuurders wel worden geschaad. De structurele oorzaken achter extreem hoge huren, namelijk een schaars huuraanbod, neemt de nieuwe wet volgens Vastgoed Belang namelijk niet weg.

"Enorm risico"

De Raad van State waarschuwde eerder ook dat het onduidelijk is of woningzoekers wel geholpen zijn met de nieuwe huurwet.

"Het negeren van overweldigende kritiek en juridische bezwaren bij dit wetsvoorstel vormt niet alleen een enorm risico voor de vele huidige en toekomstige woningzoekenden die de wrange vruchten zullen plukken van sterk toenemende schaarste, maar baant ook het pad voor gerechtelijke stappen die de belastingbetaler duur kunnen komen te staan", zegt Kavish Partiman van Vastgoed Belang. Hij vestigt zijn hoop nu op de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel nog moet beoordelen.

Overdrachtsbelasting

Belangenorganisatie IVBN (institutionele beleggers) en NEPROM (projectontwikkelaars) zeggen vooral blij te zijn dat er niet nog op het laatste moment forse wijzigingen aan De Jonges wetsvoorstel waren. Ook prijzen ze de opslag van 10 procent op de maximale huren die je mag vragen voor bepaalde nieuwbouwwoningen.

Volgens NEPROM-directeur Fahid Minhas wil een deel van de Tweede Kamer ook iets doen aan de in zijn ogen hoge overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers, wat hij toejuicht. "Wij gaan nu met volle energie aan de slag om voldoende middenhuurwoningen te realiseren onder deze wet. Op veel plekken wordt het zonder structurele middelen wel een grote uitdaging om dat voor elkaar te krijgen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste bemande testvlucht van nieuw ruimteschip Boeing uitgesteld

De langverwachte eerste bemande testvlucht van de Starliner, een nieuw ruimtevaartuig van Boeing, is voor minstens 24 uur uitgesteld. De Amerikaanse vliegtuigbouwer geeft als reden een technisch probleem met de Atlas V-raket aan.

Afbeelding

Uitspraak in kwestie Van Lienden over geld voor advocaat

De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in het kort geding van Sywert van Lienden tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag waar de stichting beslag op heeft gelegd.

Afbeelding

Politie arresteert betogers protestkamp UvA

De politie heeft de eerste betogers van het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam gearresteerd.

Afbeelding

Politie ontruimt protestkamp bij Roeterseilandcampus UvA

De politie gaat naar eigen zeggen het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimen. De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloten om het terrein te ontruimen om erfvredebreuk.

Afbeelding

Lokaal ziekenhuis meldt zeker 5 doden na aanvallen Israël op Rafah

Bij Israëlische aanvallen zijn minstens vijf mensen gedood in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Een plaatselijk ziekenhuis meldt 'vijf martelaren en verschillende gewonden' te hebben ontvangen na de Israëlische aanvallen van maandag.

Afbeelding

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers.