© Kristin Matthyssen

De ene slee is de andere niet: wij zetten vijf types voor u op een rijtje (van goedkoop tot best wel prijzig)

U zult het gisteren vast opgemerkt hebben: kinderen glijden tegenwoordig wel op tien verschillende types sleeën. We gingen ons licht opsteken bij speciaalzaak Mariën-Bouwens in Massenhoven.

kma

“O, vroeger hadden we nóg meer sleeën”, reageert Lisette Mariën-Bouwens van de gelijknamige sport-, speelgoed en schoolwinkel. Al lijkt dat overdreven, want ze zet direct een gamma van wel tien verschillende soorten sleeën op de vloer. “De bobsleeën met de diepe kuip zijn er wat uitgegaan”, pikt Peter Mariën-Bouwens in.

1. De houten Noorse slee (vanaf 49 euro)

Lisettes persoonlijke favoriet is de houten Noorse slee voor twee personen, met grote bogen vooraan. “Zo’n houten slede kost rond de 49 euro, maar je hebt hem voor het leven. Je hebt ook de driepersoonsversie zonder de bogen. Mijn zoon heeft nog altijd de slede van zijn kindertijd. Voor mensen die op wintersport gaan, is zo’n houten slee wel te groot om in de kofferbak te steken. Voor die personen bestaat tegenwoordig al de compact opvouwbare houten slede van 50 euro, met plastieken schotten om in te klappen.”

De laatste twee jaar heeft Mariën-Bouwens geen sleden meer moeten inkopen, omdat de verkoop door de zachte winters zo laag was. “Onze voorraad is nog groot. Hopelijk krijgen we nu nog eens een strenge winter.”

Mariën-Bouwens bestaat al sinds 1979 en zag de winters echt verslappen. “Het is al meer dan tien jaar geleden dat er in december nog eens echt serieuze sneeuwval zoals nu is geweest. In de jaren tachtig organiseerden wij heel veel langlaufreizen naar de Ardennen. Tijdens het weekend voor groepen en verenigingen en in de week voor scholen. Tijdens onze topwinter hebben we zo eens 1.800 langlaufers naar de Ardennen begeleid. Maar ook het langlaufen stortte ineen. Wie weet kunnen we in de kerstvakantie nu nog eens prachtig gaan langlaufen in eigen land.”

Buiten de piste

De winkel verkoopt ook veel skimateriaal. Volgens Peter Mariën-Bouwens zijn alle klanten die afgelopen weken gingen skiën razend enthousiast over de kwaliteit van de sneeuw. “In de Alpen ligt er eindelijk nog eens genoeg. Bij de verkoop, zien we een iets grotere vraag naar uitrusting om buiten de piste te skiën. Dat mag, maar gebeurt op eigen verantwoordelijkheid, met beschermingsuitrusting als peilstokken, een rugzak, spade en lawinepieper. Er is ook een trend naar iets bredere skilatten dit jaar, hetgeen meer draagvermogen geeft in lossere sneeuw.”

© Kristin Matthyssen

2. De poepslee (vanaf 1,95 euro)De goedkoopste en de gemakkelijkste om te transporteren is de zogenaamde ‘poepslee’, een schep uit kunststof om op te zitten met een handvat. “Het zijn de goedkoopste sleeën”, vertelt Lisette Mariën-Bouwens. “De simpelste kost 1,95 euro en dan hebben we er nog eentje voor 2,5 euro. Zo’n poepslee is makkelijk mee te nemen in de auto als je op wintersport gaat. Maar ook hier, dichtbij huis, kunnen kinderen zich altijd wel amuseren als er een kleine helling van een brug of een oprit is.”

© Kristin Matthyssen

3. De snowrunner (vanaf 89,99 euro)

De Snowrunner is met 89,99 euro de Rolls Royce onder de sleeën. Deze slee is speciaal ontworpen voor jonge kinderen tot ongeveer zes jaar. Ze heeft een verhoogde zit op een stevige PVC-body met vooraan een ski, een stevig stuur en een automatisch trektouw. Remmen doe je met het rempedaal. Het brede zitje heeft de ideale vorm voor je kind. De prijs is vrij hoog, maar als het een sneeuwrijke winter wordt, rendeert deze slee.

© Kristin Matthyssen

4. Cockpit met stuur en remmen (vanaf 49,95 euro)

Deze stoere jongensslee met remmen en stuur en sportieve styling is gemaakt van koudebestendige kunststof en biedt veel glijcomfort. Door het ergonomisch design van de cockpit heeft de ‘bestuurder’ in elke situatie controle. De hoog opgetrokken zijkanten en het verhoogd zitvlak met antislipnoppen garanderen veiligheid in extreme situaties. Prijskaartje? Rond de 49, 95 euro. “Zulke remmen en stuur zijn vooral handig als je echte hellingen wil doen”, zegt Lisette.

© Kristin Matthyssen

5. Snowboat, klassieke kuipslee met trektouw (vanaf 17,99 euro)Lisette glijdt tussen de sledes de helling in de winkel af op een snow boat, zowat de klassieke huis-tuin-en-keukenslee uit kunststof voor wie glijcomfort wil hebben zonder te hoge kosten. Dit type kuipslee kost 17,99 euro. Stuur en trektouw zitten erbij. Een budgetvriendelijke koop voor als u nog niet helemaal vertrouwt dat het écht wel zo’n strenge winter wordt. Een kuipslee is ook interessant voor peuters die nog niet zo goed recht kunnen blijven zitten.