De vraag van Eva: Gaan de vrouwen van de spelers ook mee naar Rusland?

Niet iedereen ligt wakker van tactische plannen of defensieve zorgen bij de Rode Duivels. Eva Verschaeren, vormgeefster bij deze krant, stelt zich andere vragen bij het WK. Vragen die alleen een voetballeek als zij kan verzinnen, maar die ook de voetbalfreak mogelijk kunnen verrassen. Het hele WK lang proberen we elke dag zo’n vraag te beantwoorden. De vraag van vandaag: Gaan de vrouwen van de spelers ook mee naar Rusland?

Nee, er gaat geen enkele vrouw van een Rode Duivel de hele of een langere periode mee naar Rusland. Ook Beth Thompson, de vrouw van bondscoach Martinez, gaat niet de hele periode mee. En om meteen duidelijk te maken dat het daar wekenlang écht wel een mannenwereld is: op de lijst van de 35 mensen die de Rode Duivels in Rusland begeleiden - van trainersstaf over medisch team tot logistiek en communicatie - staat geen enkele vrouw.

Toch heeft bondscoach Martinez een ‘specialleke’ voorzien: komend weekend zijn de vrouwen, vriendinnen en/of andere naaste gezinsleden van zowel spelers als staf welkom in het spelershotel in Moskou. Weliswaar pas officieel vanaf zaterdag ná hun wedstrijd tegen Tunesië - al komen enkelen al vrijdag aan. En ze mogen blijven tot maandagmiddag. Op het programma: een stevige barbecue op zaterdag (voor in totaal 170 man) en véél privétijd. Wie wil, mag daarna blijven, maar dan op eigen initiatief. Enkel het tweedaagse bezoek is georganiseerd (en betaald) door de Belgische voetbalbond. Mogelijk komt er nog een tweede bezoek, als de Rode Duivels doorgaan, maar dat is - uiteraard - nog niet vastgelegd.

Wie er allemaal komt? Er zijn 112 familieleden en naasten geteld die de trip naar Rusland maken. Kat, uiteraard, voor haar Dries. En Natacha, de vrouw van Eden Hazard, samen met hun drie zonen Yanis, Léo en Samy. Beth Martinez - ze draagt graag de naam van haar man - en hun vierjarige dochtertje Luella zullen er onder anderen ook zijn. Wie niet komt: Shani, de vrouw van Toby Alderweireld, omdat ze zwanger is van hun eerste dochtertje. Michèle en Mason Milian, de vrouw en zoon van Kevin De Bruyne, geven ook forfait. Te zware reis voor een kind van twee jaar, luidt het. Ook Dembélé krijgt geen gezelschap. Mogelijk omdat zijn tweede zoontje, Fellah, pas één jaar oud is. Mousa en zijn vriendin Naomi hadden al een zoon: Maleec (in september 4 jaar).

En voor wie twee nachten blijft, rest de vraag: mag hét? Seks staat in elk geval nergens expliciet vermeld in het ‘huisreglement’ binnen de nationale ploeg. “Ach, ze worden toch ook niet bij hun clubs gecontroleerd of en wanneer ze seks hebben”, glimlacht Vital Borkelmans, tot 2016 assistent-bondscoach van Wilmots bij de nationale ploeg. “Ik ben er van overtuigd dat ze allemaal zo immens professioneel bezig zijn met hun job dat ze perfect weten wat voor henzelf kan en wat niet. Vandaar: laat vrouwen toch het hele WK mee gaan. Het kan alleen maar voordelen hebben.”