Direct naar artikelinhoud
Trump

Trump weigert aan hersenkanker lijdende John McCain te eren

Amerikaans president Donald Trump weigert zijn partijgenoot John McCain te eren bij het ondertekenen van een wetsontwerp dat naar McCain vernoemd is.Beeld AP

Tijdens het ondertekenen van de 'John S. McCain National Defense Authorization Act' vertikte Amerikaans president Donald Trump het gisteren om de naam van McCain, naar wie het wetsontwerp werd genoemd, uit te spreken. John McCain (81) is al 31 jaar lang senator en lijdt aan een vergevorderde vorm van hersenkanker.

Het wetsontwerp dat 716 miljard dollar vrijmaakt voor nieuwe militaire uitgaven werd door het congres als eerbetoon vernoemd naar John McCain, die zelf voor meer dan vijf jaar als krijgsgevangene werd vastgehouden tijdens de Vietnamoorlog, nadat hij als gevechtspiloot uit de lucht was geschoten. 

Trump weigerde echter tijdens zijn bijna half uur durende toespraak om het wetsontwerp - en dus McCain - bij naam te noemen. Nadat hij het nieuwe wetsontwerp bestempelde als "één van de belangrijkste militaire investeringen uit de geschiedenis", dankte de president een hele lijst mensen alvorens het ontwerp te ondertekenen. Op ostentatieve wijze vermeed hij echter om McCain ook maar enigszins bij het verhaal te betrekken.

Vete

De senator uit Arizona en voormalig presidentskandidaat geldt binnen de Republikeinse partij als één van de meest kritische stemmen ten opzichte van Donald Trump. De vete tussen de twee vond zijn oorsprong tijdens de verkiezingscampagne. Toen stelde McCain onder meer dat Trump "ongeschikt" was om de Republikeinse partij te vertegenwoordigen en dus president te worden.

Ook tijdens Trumps presidentschap blijft McCain zich tegen hem verzetten. Zo stemde hij op theatrale wijze tegen het door Trump gesteunde wetsontwerp dat Obamacare moest omverwerpen en noemde hij Trumps optreden tijdens zijn topoverleg met Poetin in Helsinki onlangs nog "één van de meest schandelijke optredens van een Amerikaanse president ooit".

"Geen oorlogsheld"

Als reactie op McCains kritiek tijdens de presidentiële campagne, deed Trump  een van zijn meest beruchte uitspraken door te stellen dat McCain "geen oorlogsheld" was. Volgens Trump werd McCain enkel zo genoemd omdat hij was gevangen genomen. "Ik hou van mensen die niet gevangen zijn genomen", stelde Trump toen.

Ondanks het feit dat McCain tegenwoordig niet meer zo vaak in het openbaar (of in de senaat) verschijnt door zijn ziekte, verwijst Trump ook als president geregeld tijdens zijn toespraken naar McCains ontrouw jegens de Republikeinse partij en de kiezers die Trump hebben verkozen.  Zelfs enkele uren na het ondertekenen van het naar McCain vernoemde wetsontwerp, kon Trump het volgens de New York Times niet laten om McCain publiekelijk te hekelen tijdens een fondsenwerving. 

Reacties

Trumps weigering om McCain te honoreren wordt door tegenstanders gezien als een nieuw bewijs van zijn wreedheid en gebrek aan respect. Ook de grote medianetwerken bekritiseerden Trumps optreden. Op MSNBC werd Trumps weigering om McCain te eren bestempeld als een"chilling snub", terwijl Jake Tapper op CNN besloot om John McCain dan maar zelf te bedanken. 

Anderen, zoals bijvoorbeeld journalist Glenn Greenwald, vinden de verontwaardiging over Trumps optreden dan weer eerder "grappig". Vooral aan de linkerkant van het politieke spectrum vindt men dat er meer verontwaardiging zou moeten zijn over de gigantische geldsom die zal worden besteed aan militaire voorzieningen, in plaats van aan zorg, infrastructuur en sociale zekerheid. De mainstream media hebben het volgens hen niet meer over de inhoud.

Na Trumps controversiële uitspraken over McCains oorlogsverleden tijdens de verkiezingscampagne schreven veel Amerikaanse analisten dat hij electoraal zou worden bestraft voor zijn medogenloosheid. Voorlopig lijkt de president echter met zijn uitspraken weg te komen. De tussentijdse verkiezingen van november zullen volgens kenners de eerste betekenisvolle test zijn van Trumps populariteit bij het Amerikaanse volk.