Direct naar artikelinhoud
Privacy

Google volgt je overal, zelfs als je je 'locatiegeschiedenis' uitzet

Illustratiefoto.Beeld iStock

Google weet waar je bent, ook al heb je expliciet laten weten dat je niet wilt dat je locatie wordt bijgehouden. Dat is de conclusie in een nieuw rapport van het persbureau AP. Er is wel een manier om onder de radar te blijven, al moet je er goed naar zoeken.

Volgens Google is het eenvoudig om je locatiedata te beschermen: je gaat naar de instellingen van je Google-account en vinkt ‘locatiegeschiedenis’ uit. De plaatsen waar je naartoe gaat, worden dan niet meer opgeslagen, klinkt het. Maar zo eenvoudig blijkt het dus niet.

AP ontdekte dat de zoekgigant de locatie van gebruikers nog steeds bijhoudt, ook wanneer gebruikers hun ‘locatiegeschiedenis’ hebben uitgeschakeld. Dat gebeurt via andere apps die locatiedata gebruiken om te functioneren. 

Neem bijvoorbeeld Google Maps. Als je de app opent op je mobiele telefoon, vraagt de toepassing om je gps-functie op te zetten. Klik je door, dan kan je lezen dat de app regelmatig je locatie zal bewaren. Zo kan de app bijvoorbeeld je route doorheen de dag uitstippelen, ook als je je locatiegeschiedenis hebt uitgeschakeld. Ook een weer-app die je automatisch updates geeft, zal doorheen de dag je locatie bepalen. Net als sommige zoekopdrachten via Google die gekoppeld worden aan de plaats waar je je op dat moment bevindt.

Misleidend

Dat is niet enkel nadelig voor de privacy, maar lijkt ook misleidend, zo zegt een professor aan de universiteit Princeton, die de resultaten heeft geverifieerd. “Als je gebruikers toestaat om iets zoals ‘locatiegeschiedenis’ uit te schakelen, dan zouden alle plaatsen waarop die locatiegeschiedenis wordt bewaard ook uitgeschakeld moeten worden.”

Misleidend
Beeld iStock

Google houdt staande dat gebruikers wél voldoende geïnformeerd worden over het bijhouden van locatiedata. Volgens AP klopt dat tot op zekere hoogte, maar veel van de informatie verschijnt alleen wanneer je een bepaalde instelling in- of uitschakelt. Technisch gezien worden gebruikers geïnformeerd, alleen is de informatie moeilijk te vinden en zijn sommige omschrijvingen verwarrend.

Zo is er wél een manier om daadwerkelijk elke vorm van locatiegeschiedenis uit te schakelen, maar zit die optie verborgen onder de noemer ‘web- en app-activiteit’. Bovendien is de instelling standaard ingeschakeld. Om je locatie echt privé te houden, schakel je dus beter zowel 'locatiegeschiedenis' als 'web- en app-activiteit' uit. 

Zo zorg je ervoor dat Google je locatie niet meer bijhoudt

Op Android ga je naar ‘Instellingen’, daarna naar ‘Google’, ‘Google Account’ en kies je het tabblad ‘Gegevens en personalisatie’. Klik op ‘Web- en app-activiteit’ en klik op de schakelaar om de functie uit te zetten. Daaronder vind je overigens ook 'Locatiegeschiedenis', waar je nog eens kan controleren of ook die instelling effectief is uitgeschakeld. 

Op een computer open je je Google-account door bijvoorbeeld naar ‘Google.com’ te surfen en dan te klikken op je profielfoto of initiaal rechtsboven. Klik daarna op de blauwe knop ‘Google Account’ in het venster. Ga naar ‘Persoonlijke info en privacy’, ‘Mijn activiteit’ en tot slot ‘Activiteitsopties’ in de menubalk links. Klik op de schakelaar naast ‘Web- en app-activiteit’ om de functie uit te zetten.

Zo zorg je ervoor dat Google je locatie niet meer bijhoudt
Beeld Screenshot