Gezamenlijk voortraject voor kandidaten van adoptie en pleegzorg vanaf 2026

© Getty Images

Vanaf 2026 zal een deel van het voorbereidingstraject voor kandidaat-adoptieouders en kandidaat-pleegouders samenvallen. Ouders zouden dan in de loop van het traject hun keuze tussen adoptie of pleegzorg kunnen maken. Dat staat in het decreet dat in de nacht van woensdag op donderdag is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Bron: BELGA

De plannen voor het gezamenlijke voortraject voor pleegzorg en adoptie staan in de bijsturing van de regels rond interlandelijke en binnenlandse adoptie en van pleegzorg. 

Na berichten over wanpraktijken met interlandelijke adopties uit Ethiopië in 2019 besliste de Vlaamse regering een expertenpanel op te richten rond interlandelijke adopties. Na de publicatie van het eindrapport van dat panel besliste voormalig minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ook om de samenwerking met alle herkomstlanden te laten screenen. 

Die screening zit ook in de hervorming van de interlandelijke adoptie die de Vlaamse regering in september 2023 op tafel legde. In die hervorming bevestigde de regering dat ze nog een toekomst ziet voor interlandelijke adoptie. Maar daarbij moet “het belang van het kind vooropstaan”, staat in de tekst.

Geen zelfstandige adopties

De hervorming zet ook in op een versterking van de partnerschappen met de herkomstlanden. Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) zal daarbij instaan voor de opstart en opvolging van de samenwerkingen met herkomstlanden, nadat een grondige screening werd uitgevoerd. 

Zelfstandige adopties, waarbij geen begeleiding door een adoptiedienst gebeurt, zullen in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Om de nodige zorg en opvolging te kunnen bieden, zullen dus alle adopties onder begeleiding van een erkende adoptiedienst moeten gebeuren. 

“Pleegzorg en adoptie verbinden is belangrijk”

In het nieuwe decreet worden adoptie en pleegzorg sterker met elkaar verbonden. Bedoeling is om kandidaat-pleegouders en kandidaat-adoptieouders vanaf 2026 deels een gezamenlijk voortraject te laten volgen. “Uiteraard zijn er verschillen tussen adoptie en pleegzorg, maar als we vertrekken vanuit de nood van vele kinderen aan opvang in een gezinscontext, dan moeten we elke kans grijpen om kinderen een opvangperspectief te geven, en net daarom is het van belang om ook pleegzorg en adoptie te verbinden”, luidt de redenering. 

Bedoeling is om alle kandidaat-ouders “aan te spreken op hun bereidheid om een kind, al dan niet tijdelijk, in hun gezin te verwelkomen”. Het is aan de volgende Vlaamse regering om dat gezamenlijk voortraject concreet vorm te geven. Volgens minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wordt daarvoor ook een onafhankelijke onderzoeker aangesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen