Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Uw oude stookolieketel vervangen? Probeer deze bespaarsimulator en bereken uw financiële en ecologische besparing

Gemiddeld bespaart een gezin 30 procent door de oude cv-ketel op mazout te vervangen door een nieuwe, condenserende stookolieketel. Maar elke situatie is anders en dus kan ook de terugverdientijd van uw investering afwijken. Daarom ontwikkelde Informazout, het expertisecentrum voor woningverwarming op stookolie, een handige bespaarsimulator. Zo ontdekt u in enkele muisklikken wat uw besparing op financieel en ecologisch vlak is bij de vervanging van een oude ketel door een nieuwe hoogrendementsketel.

Uw oude stookolieketel vervangen? Probeer deze bespaarsimulator en bereken uw financiële en ecologische besparing
Beeld Getty Images/Image Source

Veel Vlamingen vragen zich af of ze de verwarming van hun woning in de toekomst kunnen blijven betalen. Wie de kosten zo veel mogelijk wil beperken, kan dat doen door zo efficiënt mogelijk te verwarmen met een moderne condensatieketel. Dat geldt ook voor wie zijn huis verwarmt met stookolie. Maar hoeveel bespaart u juist als u uw oude cv-ketel vervangt? Dat hangt natuurlijk af van uw specifieke situatie. Daarom ontwikkelde Informazout een bespaarsimulator: op basis van belangrijke parameters, zoals het verbruik, het vermogen en de leeftijd van uw cv-ketel ziet u onmiddellijk het geschatte nieuwe jaarverbruik, uw besparing in verbruik én de daling van uw energiefactuur, als u uw ketel vervangt door een nieuwe energiezuinige stookolieketel. Naast de terugverdientijd toont de bespaarsimulator ook hoeveel minder CO2 en NOx u zal uitstoten en u milieubewust kan verwarmen met stookolie.

Hernieuwbare energie
Extra interessant is dat de bespaarsimulator ook de mogelijkheden van een zonneboiler in kaart brengt. Met deze techniek gebruikt u gratis zonnewarmte om jaarlijks tot 60 procent van uw sanitair warm water te realiseren. Heeft u al een nieuwe cv-ketel, dan berekent de tool de extra besparing en CO2-vermindering als u deze koppelt aan een zonneboiler. Zo investeert u weloverwogen in hernieuwbare energie.
Probeer hier zelf de bespaarsimulator.

700 euro minder
Een gezin met twee kinderen deed de test. Hun gemiddeld stookolieverbruik bedraagt momenteel 3.000 liter per jaar, waarbij ze nog een oude ketel uit de jaren 80 gebruiken. “Volgens de bespaarsimulator verbruiken we 1.037 liter minder stookolie, als we onze huidige ketel vervangen door een energie-efficiënte condenserende mazoutketel in combinatie met een zonneboiler. Dat komt neer op een besparing van 700 euro per jaar. Dit bevestigt ons voornemen om inderdaad te investeren in hernieuwbare energie.”
Ontdek meer getuigenissen van stookoliegebruikers.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel