Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Nieuwe stookolieketel: goed voor het milieu én je portemonnee

Meer comfort, minder CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur: wie zijn oude mazoutketel vervangt, profiteert vanaf de eerste dag. Is uw huidige ketel ouder dan 20 jaar, dan is uw winst zonder meer immens. En dan zwijgen we nog over de praktische voordelen.

Nieuwe stookolieketel: goed voor het milieu én je portemonnee
Beeld Getty Images

Er zijn weinig investeringen die zo snel geld opbrengen als het vervangen van een oude stookolieketel. Is uw huidige ketel 20 jaar of ouder, dan daalt uw verbruik met een nieuw model onmiddellijk met 30%, en bespaart u meteen ook 30% op uw energiefactuur. Dat komt omdat moderne verwarmingsketels gebruikmaken van condensatietechnologie die de warmte in de rookgassen op een nuttige manier recupereert. Bovendien biedt de omschakeling naar een nieuwe cv-ketel u de mogelijkheid om – nu of later – te investeren in hernieuwbare energie. Volgens onafhankelijk onderzoek is de combinatie van een nieuwe mazoutketel met een zonneboiler een goede zet.

Goed voor het milieu
Een nieuwe stookolieketel is dus niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Want als u 30% minder verbruikt, daalt ook uw CO2-uitstoot met een derde. Als u dan tegelijkertijd, zoals hierboven geschetst, investeert in hernieuwbare energie, is uw nieuwbouw of renovatie klaar voor de toekomst.
Deze verbouwer combineerde zijn verwarming op stookolie met een zonneboiler.

Comfortabel wonen
Misschien wel het belangrijkste voordeel van een nieuwe mazoutketel is het comfort: een geruisloze werking, en omdat de installatie ook het sanitair water op temperatuur houdt, bent u steeds zeker van een warme douche. Om de tank bij te vullen, kan er ook gekozen worden voor automatische levering of voor de Mazout Alert service. U krijgt dan een melding wanneer het tijd is om de tank bij te vullen. Betalen kan ook via verschillende formules: maandelijks gespreid of contant bij levering. Aansluitings-, beheers- of meterkosten zijn er niet bij stookolie, omdat u niet afhankelijk bent van een netwerk.
Ook de werken zelf verlopen van een leien dakje bij een vervanging van de stookolieketel. Doordat u niet overschakelt op een andere energiebron, zoals aardgas, vermijdt u breekwerken en extra kosten voor een nieuwe aansluiting.
Vind hier een vakman in uw buurt

LEESTIP: 
Pascal verwarmt zijn prachtig gerenoveerde hoeve met een moderne mazoutketel.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel