Foto: Emiel Tack

Na 45 jaar stopt Arseen uit Waarschoot (79) als scheidsrechter: "Eerste wedstrijd kende ik regels niet"

Arseen Moens (79) uit Waarschoot stopt op 1 mei als scheidsrechter, na een carriĆØre van 45 jaar. Hij floot zijn eerste wedstrijd eerder toevallig, na een tussenstop met zijn koersfiets aan het lokale voetbalveld. Van voetbal had hij toen nog nooit gehoord. Maar ondertussen heeft hij 3 generaties voetballers mogen begeleiden. "Velen herkennen mij nog", glundert Moens.Ā 

Het was nooit zijn bedoeling om scheidsrechter te worden. "Als kind woonde ik op de Landsdijk, een wijk van Bassevelde. Mijn ouders waren landbouwers en van voetbal hadden ze eigenlijk nog nooit gehoord. Ik was bezig met wielrennen en stippelde wegritten uit voor de lokale wielerclub", zegt Moens.

Op een dag was hij onderweg met zijn fiets en maakte hij een tussenstop aan een voetbalveld. De rest is geschiedenis. "Plots kwam er een man uit de kantine, die me vroeg of ik hun wedstrijd wilde fluiten. De scheidsrechter van dienst was niet komen opdagen. Ik kende de regels niet, maar het liep goed af. Nadien had ik de smaak te pakken en volgde ik de scheidsrechterscursus in Assenede.ā€

Bijna 1.400 officiƫle wedstrijden

Zijn eerste officiƫle wedstrijd zal hij nooit vergeten. Die floot hij op 24 maart 1979. "Het waren de knapen van Wachtebeke en Watervliet en het werd 7-2. De eerste van in totaal 1.380 officiƫle wedstrijden. Maar toen de digitalisering zijn intrede maakte, werd het moeilijk voor mij en moest ik ietwat noodgedwongen stoppen als scheidsrechter."

"Gelukkig kon ik nadien in Waarschoot terecht, waar ik 15 jaar lang jeugdwedstrijden heb gefloten. Ik heb opaā€™s, papaā€™s en hun kinderen gefloten in al die jaren.Ā Al die jaren heb ik mijn hobby met veel plezier uitgeoefend", besluit Moens.

Meest gelezen