Direct naar artikelinhoud

Brits onderzoekscollectief komt met "gevoelige informatie" over MH17

Onderzoekscollectief Bellingcat geeft de persconferentie een dag na de update van het Joint Investigation Team (JIT, foto), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17 en bestaat uit leden van politie en justitie uit Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne.Beeld ANP

Het onderzoekscollectief Bellingcat houdt vandaag een bijeenkomst waarop het met informatie komt over het neerschieten van vlucht MH17. Wat er bekendgemaakt wordt, wil Bellingcat in verband met de "gevoelige aard van de informatie" niet eerder vertellen.

Bellingcat is een journalistieke netwerk van burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Het geeft de persconferentie een dag na de update van het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17 en bestaat uit leden van politie en justitie uit Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne.

Buk-raket

Het JIT meldde gisteren dat "onomstotelijk" vaststaat dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. Bellingcat was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders en 6 Belgen.