© atv

Onweer bereikt Antwerpen tegen namiddag: “Kans op intense, langdurige regen tot dinsdagochtend”

Het is momenteel in Vlaanderen bewolkt maar overwegend droog, maar later op de dag trekt een regenzone ons land binnen vanuit Frankrijk. De kans is reëel dat die regenwolken tegen de late namiddag boven het oosten van het land blijven hangen en daar voor felle en aanhoudende regen kunnen zorgen. In de provincies Antwerpen en Limburg geldt dan ook code geel tot dinsdagochtend.

adb, wver, joro
Bron: BELGA, KMI

Rond de middag trekt een regen- en buienzone ons land binnen vanuit Frankrijk en die trekt vervolgens traag noordwaarts. Het wordt dan vaak zwaarbewolkt met perioden van regen en buien die lokaal met onweer gepaard gaan, meldt het KMI.

Wanneer de neerslagzone het noorden van het land bereikt, komt ze grotendeels tot stilstand waardoor in de gebieden nabij de Nederlandse grens veel regen kan vallen. Dat kan gepaard gaan met onweer. “Wanneer dat systeem tot stilstand komt, zo ergens in de late namiddag of vooravond, kan het wel een tijdje blijven hangen boven de provincies Antwerpen en Limburg en mogelijk ook Vlaams-Brabant”, zegt weerman Frank Deboosere. “Tot dinsdagochtend kan het nog fel blijven regenen. Daarna trekt die neerslagzone weer zuidwaarts.”

“De voorspelde neerslaghoeveelheden gaan tot 20 à 25 liter neerslag per vierkante meter in twaalf uur tijd. Code geel geeft aan dat je alert moet zijn, maar een beetje een goede riolering moet zo’n hoeveelheden aankunnen, tenzij je in overstromingsgevoelig gebied woont.”

Nummer 1722 geactiveerd

In de provincies Antwerpen en Limburg is vanaf 14 uur code geel van kracht voor onweer. De waarschuwing geldt tot dinsdagochtend 9 uur. De FOD Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722 vanwege de weersvoorspellingen en om overlast van de hulpdiensten te vermijden. Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.

(Lees verder onder de grafiek)

© KMI

Dinsdag is het vooral over de noordelijke landshelft nog vaak bewolkt met hier en daar nog wat lichte regen. Over het zuiden is het dan veelal droog met zon. In de namiddag is de verdeling net andersom met vooral over het zuiden meer wolken en een bui, en over het noorden soms brede opklaringen en droog. De maxima schommelen tussen 13 en 18 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Woensdagochtend komen eerst in vele streken lage wolken of vooral in de Ardennen ook mistbanken voor. In de loop van de dag verschijnen aan zee en in het westen opklaringen. Elders blijft het eerder bewolkt. Het blijft overwegend droog bij maxima tussen 13 en 17 graden. Overdag waait een matige noordenwind.

Donderdag hangt er eerst lokaal ochtendgrijs. In de loop van de dag breekt de zon door en vooral over Vlaanderen zijn er soms brede opklaringen. Bezuiden Samber en Maas blijft de bewolking echter overheersen. Het blijft droog bij maxima van 14 tot 19 graden.

Ook vrijdag blijft het droog met, na het eventuele ochtendgrijs, een afwisseling van zon en wolken met de meeste zon benoorden Samber en Maas. We halen maxima van 15 tot 20 graden bij een meestal zwakke tot matige noordoostenwind.

Volgend weekend blijft de kans op neerslag beperkt. Wolkenvelden en soms bredere opklaringen wisselen elkaar af. De maxima schommelen van 15 à 16 graden aan zee en in de Hoge Ardennen tot rond 20 en lokaal 22 graden elders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER