Duizenden mensen betogen opnieuw in Brussel voor staakt-het-vuren in Gaza

Aan het Brusselse Noordstation hebben zich zondagnamiddag enkele duizenden manifestanten verzameld voor een betoging tegen het aanhoudende geweld in Gaza.

Emma Desmet
Bron: Belga

Voor de zesde keer sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de maandenlange vergeldingscampagne die Israël daarop in gang zette, zijn zondag enkele duizenden betogers samengekomen in Brussel. Volgens wat onze fotograaf hoort, zouden er 30.000 tot 50.000 mensen op de been zijn. De betogers eisen een staakt-het-vuren en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen. Het initiatief voor de betoging gaat uit van een coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Franstalige en Nederlandstalige 11.11.11-koepels, Een Andere Joodse Stem (EAJS), de Unie van Progressieve Joden in België (UPJB) en Vrede vzw.

© Kristof Vadino

“In meer dan 7 maanden tijd zijn al meer dan 33.797 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen”, klinkt het bij de organisatoren. “Meer dan 76.465 personen zijn gewond geraakt en nog eens meer dan 7.000 personen worden vermist. Ongeveer 2 miljoen personen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest.”

Voor de organisatoren moet de internationale gemeenschap ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht: “Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden.”

© Kristof Vadino

De Europese Unie en haar lidstaten moeten ook een volledig internationaal militair embargo instellen en economische en diplomatieke maatregelen nemen tegen Israël, vinden de organisatoren. “Europa moet zijn volledige steun verlenen aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC) en aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen, en moet alle handel met de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbieden.”

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino