Vandalen beschadigen vier kindergraven: “Ik heb alleen maar tranen in mijn ogen”

© atb

Onbekenden hebben zondagnacht vier kindergraven beschadigd op het kerkhof van Hever. De mama van een van de overleden kinderen reageert ontsteld. Het gemeentebestuur is niet van plan de begraafplaatsen na valavond te sluiten.

Alain Trappeniers

Uitgetrokken kruisen, omgeduwde beeldjes en stukgegooide engeltjes en kaarsenhouders. Zo trof de onderhoudsman van het Heverse kerkhof maandagochtend tijdens zijn rondgang enkele kindergraven aan. Na tussenkomst van het gemeentebestuur en de politie werden de nabestaanden verwittigd. De brief zat blijkbaar dinsdag nog niet in de bus van de families. “Ik heb kippenvel”, reageert Sophie Van Meerbeeck, mama van Sebastian, toen ze het nieuws vernam. “Ik weet nergens van. Ik heb alleen maar tranen in mijn ogen.” Meteen trok de vrouw naar het kerkhof, waar ze met eigen ogen het vandalisme kon vaststellen.

“Het verbaast me dat dit soort zaken nog niet eerder gebeurd is”, reageert buurtbewoner François Sevenants (72). De man woont op een steenworp van het kerkhof. “Al jaren vragen we het bestuur om de deur na valavond te sluiten om vandalisme tegen te gaan. Maar daar werd nooit gevolg aan gegeven. Op een bepaald moment heb ik me zelfs kandidaat gesteld om 's ochtends en 's avonds de deuren te openen en te sluiten.”

“Jaren geleden hebben we beslist de kerkhoven ook 's nachts open te laten”, reageert burgemeester Michel Baert van Boortmeerbeek (Open VLD). “Tot nu bleef het vandalisme op de kerkhoven beperkt. Ondanks dat we deze praktijken betreuren, zijn we niet van plan om onze maatschappij aan te passen aan enkele onnozelaars. Wat niet wil zeggen dat we niet alert moeten blijven."

Gisteren kondigde korpschef Wim D'Haese van de zone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen alvast maatregelen aan: “Na overleg met het gemeentebestuur zullen we intensievere controles uitvoeren aan de kerkhoven.”

Dat er geregeld ongewenst bezoek passeert op het kerkhof, bevestigt de onderhoudsman, die liever anoniem blijft. “Soms twee tot drie keer per week wordt er een houten kruis gestolen. Dan zet ik telkens een oud kruis dat ik op voorraad heb. Waarom men dat kruis steelt, is me een raadsel. Onlangs trof ik gebruikte condooms aan achter mijn werkhok. Ook het toilet doe ik op slot als ik vertrek. Op een dag hingen de muren vol uitwerpselen.” Voor de man mag de deur van het kerkhof na valavond in het slot. “Dat zou heel wat problemen oplossen. Maar ja, ik ben de baas niet.”