Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Nieuws
Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:10
Afbeelding
beeld anp

Zo’n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit ‘op levensgevaarlijke wijze’, waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto’s die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop ‘geweldig geslaagd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook gegevens van klanten Vattenfall en Dunea mogelijk gestolen

Gegevens van klanten van energieleverancier Vattenfall en drinkwaterbedrijf Dunea zijn mogelijk ook in handen van cybercriminelen. Ze maken gebruik van het bedrijf AddComm om brieven en facturen naar klanten te sturen. AddComm is begin deze maand getroffen door een cyberaanval.

Afbeelding

Bezoekuur mogelijk in St. Antonius Ziekenhuis na instorten garage

Het St. Antonius Ziekenhuis meldt dat mensen maandag hun naasten in het ziekenhuis kunnen bezoeken van 16.00 tot 20.00 uur, zo staat op de website. Zondagavond stortte een deel van de naastgelegen parkeergarage in, waardoor het ziekenhuis maandag alleen spoedeisende hulp biedt.

Afbeelding

Israël overlegt met Egypte over schietincident Rafah

Het Israëlische leger is naar eigen zeggen in gesprek met Egypte over een schietpartij aan de grens van dat land en het Palestijnse Rafah tussen Egyptische en Israëlische militairen.

Afbeelding

Celstraffen tot bijna 30 jaar in zaak Noord-Hollandse overvalbende

De rechtbank op Schiphol heeft maandagmiddag gevangenisstraffen uiteenlopend van drie jaar en negen maanden tot bijna dertig jaar opgelegd aan zes mannen die in 2020 en 2021 waren betrokken bij een serie extreem gewelddadige overvallen.

Afbeelding

Verdachte (18) dodelijke schietpartij Purmerend zwijgt

De 18-jarige Amsterdammer die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Purmerend heeft tot dusver geweigerd een verklaring af te leggen.

Afbeelding

Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.