Direct naar artikelinhoud

Trump zet omstreden plannen door: transgenders geweerd uit Amerikaanse leger

President Donald Trump heeft vrijdag een verklaring ondertekend waarin transgenders worden geweerd uit het Amerikaanse leger. De president geeft het leger overigens wel enige vrijheid om in afzonderlijke gevallen een uitzondering te maken. Dat betreft dan vooral transgenders die nu al werkzaam zijn in het leger.

Een demonstratie in New York tegen de omstreden plannen van president Trump.Beeld REUTERS

Volgens de verklaring worden transgenders die nog veel medicijnen moeten gebruiken ofwel operaties moeten ondergaan wegens hun geslachtsverandering, geweerd uit het leger. Volgens minister van defensie Jim Mattis vormt die categorie een risico voor de militaire doeltreffendheid.

'Door dit nieuwe beleid wordt het leger in staat gesteld hoge eisen te stellen aan de psychische en fysieke gesteldheid van diegenen die willen vechten voor het beste leger ter wereld', aldus Het Witte Huis.

Trump kondigde in juli al aan dat hij het beleid van zijn voorganger Barack Obama, om transgenders juist te accepteren in het leger, zou gaan herzien. De president moest vorig jaar echter vijf keer bakzeil halen bij Amerikaanse rechters toen hij transgenders helemaal uit het leger wilde weren.

De president voerde toen onder meer aan dat het toelaten van transgenders tot het leger gepaard gaat met 'enorme medische kosten'. De rechters wezen keer op keer de plannen van Trump af.

Twitter bericht wordt geladen...